SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Skupina vitaminů B a psychika






Napadlo vás už někdy, že nervozita, náladovost, či různé psychické poruchy nemusí být nevyhnutelně jen důsledkem špatného psychického rozpoložení či nezvládnutých problémů, ale že nedostatek vitaminů skupiny B vám může způsobit tyto stavy?


Představte si ženu v době jejího menstruačního cyklu, v jejíž přítomnosti byste zrovna nechtěli být. Nebo depresivního člověka se ztrátou motivace a bez pozitivních vyhlídek do dalšího života. Nebo množství bezduchých lidí na ulicích, úřadech, v nákupních centrech. Jsou v podstatě všude, kam se jen podíváte, a jejich společným znakem je ztráta chuti do života, náladovost, nervozita, nespavost, syndrom vyhoření... A příčinou tohoto jejich stavu je množství faktorů na úrovni psychiky a duše.


Vitaminy skupiny B jsou rozpustné ve vodě a většinou jsou obsaženy v potravinách buď společně, nebo aspoň některé z nich. Společně se totiž navzájem podporují a jejich vzájemná součinnost zesílí jejich jednotlivé účinky. Většina z těchto vitaminů skupiny B slouží v těle jako tzv. koenzymy - bez jejich přítomnosti by nemohly správně fungovat enzymy zodpovědné za uvolňování energie ze živin.

Skupina vitaminů B zahrnuje dohromady 17 vitaminů, ale většina odborníků jich jmenuje 8-10, většinou jen po vitamin B12 (B1 - B12), přičemž výběr těch důležitých se od odborníka k odborníkovi liší. Tyto nejednoznačnosti bychom snad mohli připsat jistým limitům vědy, jež neumí objasnit všechny záhady živin a fungování našeho dokonalého životního mechanizmu.

Za nejdůležitější lze považovat:

Vitamin B6

- Ženské problémy - dostatek „ženského“ vitaminu B6 způsobuje úlevu před menstruací a po ní (změny nálady, otoky, návaly), vyrovnává hladinu hormonů v krvi. Ženy v přechodu by měly myslet na jeho pravidelný přísun, aby tak zabránily rozvoji nebezpečné osteoporózy. A proto i mnoho léků, které lékaři předepisují v těhotenství proti ranému nutkání na zvracení, obsahuje vitamin B6.
- Snižuje škodlivý LDL cholesterol – nedostatek B6 totiž vyvolává vyšší hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi a negativně ovlivňuje odstraňování cholesterolu z organizmu.

Vit. B6 tedy preventivně pomáhá v boji proti srdečním chorobám…
- Vitamin B6 také podporuje metabolizmus a je takto užitečný při redukčních dietách, má vliv na optimizmus a radost ze života a pro sportovce je užitečný kvůli své schopnosti udržovat v rovnováze sodík a draslík, což je důležité taktéž pro srdce a nervy.

Zdroje vitaminu B6: obilné klíčky, slunečnicová semena, játra, vlašské ořechy, sója, banány, avokádo, podmáslí, hrozinky, sušené švestky, růžičková kapusta, kapusta, brambory a sladké brambory, losos a tuňák, krůtí, hovězí a kuřecí maso, vejce.


Vitamin B12

- Má pozitivní vliv na zdraví srdce - protože spolu s kyselinou listovou pomáhá snižovat hodnoty homocysteínu v krvi, a tak redukovat riziko vzniku srdečních chorob.
- Vitamin B12 jako zdroj životní energie - nedostatek vitaminu B12 způsobuje úbytek karnitinu a lékaři v současnosti využívají doplňky a injekce s vitaminem B12 při léčbě množství těžkostí souvisejících s nedostatkem energie, trvalou vyčerpaností a únavou.
- Vitamin B12 a optimizmus - vitamin B12 se nepřímo účastní výroby tzv. ?přenašečů?, jako jsou látky „dobré nálady? - methionin, serotonin a dopamin, jež mají vliv na pocit štěstí, radosti, vyrovnanosti a na klidný spánek. Taktéž dopomáhá mírnit stres a deprese.
- Vitamin B12 a starší lidé - hodnoty vitaminu B12 klesají s věkem a je prokázáno, že asi 20 % starších lidí trpí jeho nedostatkem.

Cholin
V mnohých popisech je cholin řazen mezi vitaminy skupiny B, ačkoliv není zcela jasně považován za vitamin, spíše jako kvazi-vitamin, nebo vitagen. Na rozdíl od vitaminů má pro organizmus význam i jako stavební a energetický zdroj. Cholin je důležitý pro látkovou výměnu aminokyselin. Nalézá se v buňkách, tvoří součást lecitinu. Velmi pozitivně působí na činnost mozkových a nervových buněk, má tedy jasně své opodstatnění být v názvu neurocholin. Cholin je vyžadován při syntéze membránového fosfatidylcholinu (to představuje prekurzor ceramid, který hraje roli v přenosu nervových impulzů přes buněčnou membránu) a sfingomyelinu. Obě látky se podílejí na konstrukci membrány buněk v lidském těle. Účast cholinu v membránových procesech je nezbytná pro buněčné zdraví, ochranu a flexibilitu. To je podstatné také pro zdravý vývoj plodu. Cholin je prekurzorem neurotransmiteru acetylcholinu, který přenáší vzruchy mezi našimi nervovými buňkami, zprostředkovává informace pro svaly a orgány. Acetylcholin má své místo působení v přepojovací stanici - synaptické štěrbině, kde na něj působí enzym acetylcholinesteráza (AChE) a rozkládá jej na cholin a acetát. Cholin se zpětně vychytává a znovu se používá na syntézu acetylcholinu
Částečně je přijímán stravou, částečně je vytvářen v játrech a dalších tkáních z různých esenciálních látek, např. z aminokyseliny methioninu, za přítomnosti kyseliny listové a vitaminu B12.

Nejvíce cholinu obsahují: sójový lecitin, hovězí játra, vejce, květák, brokolice, pivovarské kvasnice, ryby, listový špenát, pšeničné klíčky, mléko, tofu, luštěniny a celozrnná strava. Další důkaz toho, jak je obecně důležitá vyvážená strava.


A když do receptu s vitamíny B přidáte mučenku, klanoprašku a chmel, který využívaly již naše babičky, vznikne zajímavá kombinace látek, které působí na celé tělo a podporuje relax od stresů a nebo si vezmete přímo hotový produkt.

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.


MUDR. P. Šácha



Doporučujeme

    ALFALFA

    Doplněk stravy Tolice vojtěška pomáhá udržovat zdraví srdce, zlepšuje metabolismus a má příznivý vliv i na kvalitu vlasů a nehtů.

    Zjistit více

    SlimStar

    Kdyby to tak šlo bez diet? Kdybych nebyla tak unavená? Měla silnou vůli? Nemilovala sladké? A co když zase přiberu? Většina žen touž

    Zjistit více

    COLOSTRUM STAR

    Kolostrum stojí pro svůj obsah přírodních látek podporující imunitní systém v popředí zájmu odborníků. Jeho složky pomáhají rege

    Zjistit více

    PAU D`ARCO

    Kdo by neslyšel o tajemných silách, které se skrývají v šeru deštných pralesů Jižní Ameriky. Díky po generacích předávanému uměn

    Zjistit více

    BakteHerb

    Doplněk stravy Nutraceutikum - imunitní SuperByliny s organickým selenem Složení 1 kaple: Vilcacora 140 mg , Dračí krev 100 mg , Cord

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024