SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Protektivní mikroflóra



Důležitou roli tzv. Protektivní flóry je zamezení osídlení a rozmnožování patogenních původců v gastrointestinálního traktu. Tyto právě charakterizované vlastnosti střevní mikroflóry- "kolonizační rezistence" se zakládají na přímém a nepřímém antagonismu. (Van der Waaij, 1987,1991,1992):
- zabránění osídlení prostřednictvím obsazením receptorů na střevní sliznici.
- brzdí růst před spojení baktericidně působících substancí ( bekteriocin, H202)
- konkurence živin, vitamínů a růstových faktorů
- snížení pH hodnot přes uvolnění produktů látkové výměny (mléčné kvašení, aminokyseliny)

Mezi tzv- protektivní mikroflóru budou počítány bakterie, které se tvoří při mléčném kvašení jako je Lactobacillus a Bifidobakterium.

Vysoký počet laktobacilů ve stolici ukazuje na dobrou hustotu osídlení v tenkém střevě.

Využívají karbohydrády z potravy a vylučují se ve velkém množství jako produkty látkové výměny v rámci některé mléčné kyseliny. Kyselina mléčné vede k masívnímu kvašení střevního prostředí a nabízí tak ochranu proti patogenním zárodkům, kterým se v takovém prostředí nedaří a nemohou sliznici dobře osídlit. Mléčné bakterie nadále zůstávají v prostoru, přilínají k epiteliálním buňkách střeva a zajišťují pak rezistentní kolonizaci (Forestier a spol.,2001; Gopal a spol; 2001; Juntunen a spol; 2001)

Laktobacily jsou proto známé tím, že vylučují inhibitující produkty jako např. bakteriociny s antibakteriální aktivitou (Eijsink a spol;2002; Nes a spol., 1996; Sablon a spol.,2000). Dodatečně pak ruku v ruce s jinými druhy laktobacilů ve střevním prostoru, prostřednictvím produkce peroxidu vodíku. (Felten a spol., 1999) umrtvují jiné bakterie.

Druhy bifidobakterií a lactobacilů patří do protektivní mikroflóry

Tato schopnost bude rutinně prověřena v rámci Kyberstatu. V praxi se nacházejí důkazy, že laktobacily potlačují růst různých patogenních zárodků (S.typhimurium, S, aureus, patogenní E. Coli, C.pefringens - Gopal a spol., 2001).

Kromě toho laktobacily pomáhají léčebně v celé řadě střevních potíží ( zácpa, průjem, colitis). (Dunne a spol., 1999)

Velké množství laktobacilů ve stolici ukazuje na dobré osídlení tenkého střeva laktobacily. Bifidobakterie jsou součástí zdravé mikroflóry tlustého střeva.

Laktobacily patří k bakteriím, které vznikají při mléčném kvašení. A jsou považovány za pozitivní pro zdraví. (Ballongue, 1998; Singh a spol., 1977). Je předmětem diskuze jakou roli hrají bifidobakterie u výskytu rakoviny lustého střeva ( Sight a spol.,, 1997).

Menší počet bakteroidů ukazuje na redukované štěpení karbohydrátů střevní mikroflóry. Bakteroidy, bifidobakterie a laktobacily hrajídůležitou roli osídlovací rezistenci střeva.

Druh bakterioidů hraje rozhodnou roli v oblasti protektivní mikroflóry. Bakteriody vlastní ve velké řadě enzymy, které umožňují pomalé štěpení uhlohydrátů a jiných bakterií ( Salyers, 1979). Kromě toho jsou to nejčastější bakterie (10 na 9 až 10 na 11 buněk na gram stolice), které z těla vylučují kyselinu octovou. Společně si mohou dovolit ovládat všechny bakterie spojením krátkých řetězců mastných kyselin s použitím až 540 kcal za den, což je signifikantní příspěvek k udržování tělové energie. ( Cumming, 1995). Dodatečně povzbuzuje odevzdávání krátkých řetězců mastných kyselin pro střevní motilitu.

V posledních letech se upozorňuje na komunikaci mezi buňkami epitelu střeva a bakteriodů (Hooper a spol.,2001a, Hoope a Gosrdon, 2001b) a předpokládá se, že jsou bakteriody také v prostoru, kde mají imunostimulační efekty (Pulverer a spol., 1990, Tvere a Rask-Madsen,1989).

Bakteriody kromě toho mohou aktivovat buňky střevního epitelu k tvorbě Angioneninů. To jsou proteiny, které průběžně indukují zánětlivé procesy a vykazují protibakteriální a protiplísňové účinky (Hooper a pos., 2003 ).


Informace zpracoval MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    WILD YAM

    WILD JAM je formule se smldincem chlupatým s použitím jeho hlízy tuber dioscoreae villosa, působící na správné fungování žláz s vnit

    Zjistit více

    UltiCare LT-99 Mini

    je složen z generátoru pulzů + mini aplikátor /230 x 150 x 22 mm a O,4kg/ Malý polštářový aplikátor (A1C) + řídící jednotka

    Zjistit více

    SHOCK STAR

    Žraloci jsou pravděpodobně nejdéle žijící obratlovci na Zemi, zatímco jiné druhy fauny vymizely. Tento predátor si během svého dlouhé

    Zjistit více

    JOINT ACTIVITY

    JOINT ACTIVITY je vysoce účinnou kombinací látek – glukosamin, chondroitin a MSM (metylsulfonylmetan), které pomáhají přímo vyživovat

    Zjistit více

    SLIM EFFECT- Lemon

    spalovač tuků a zároveň stimulant - zvyšuje rychlost metabolismu, a tak zajišťuje vyšší výdej energie i bez fyzického pohybu - spalu

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024