Jakmile se přiblíží čas svátků vánočních, nastanou zásadní změny v životě každého člověka. Není tolik pohybové aktivity a slunečního svitu, změní se složení jídelníčku, v těle probíhají jiné metabolické procesy, mění se psychika.
Člověk snadno podlehne pohodlí u televize a kromě toho, že konzumuje nabídku reklam, má vedle sebe na stolku různé pochutiny. Přísun kaloricky bohatších potravin a sladkostí je někdy až několikanásobně vyšší. Tento fakt není novinkou, tyto skutečnosti jsou známé po celé novodobé generace.
Z výsledků studie
Dostal se mi do rukou článek z lékařské společnosti o tom, že v Polsku prováděli během dvou let studii s cílem sledovat sezónní výkyvy v hladinách lipidových parametrů důsledkem sezónních změn ve stravování. Analyzovali 106.325 naměřených hodnot celkového cholesterolu, triglyceridů a HDL cholesterolu u ambulantních pacientů. Výsledky potvrdily zvýšení celkového cholesterolu v zimních měsících a triglyceridů v létě. Analýza konkrétních časových úseků ukázala zvýšení lipidových parametrů po Vánocích a po Velikonocích, konkrétně vzestup celkového cholesterolu u mužů průměrně o 4,56 % a vzestup triglyceridů průměrně o 13,46 % u žen.
Možná tedy připomenutí těchto faktů pomůže některým čtenářům k tomu, aby předcházeli těmto „kardiovaskulárním rizikovým faktorům“ a současně aby věnovali větší pozornost výběru pokrmů s nižším množstvím obsažené energie, konzumaci menších porcí, a tím snižovali množství přijatých kalorií. Po svátcích vyrazili ven a rozhýbali se, vytvořili si tradici v pochodech.
Osobně
Jsem příznivcem tradičních novoročních pochodů a podobných aktivit. Vyjít si individuálně nebo v rámci celé rodiny je určitě prospěšné, a to nejen kvůli lipidům, ale také kvůli imunitě, psychice a povzbuzení. Je dobré si pořídit pulzní oxymetr a sledovat, kolik kyslíku tkáním dodáváte, může být užitečným nástrojem pro včasný záchyt nízké hladiny kyslíku. Nebo krokoměr, který počítá kroky a spálené kalorie. Někomu pomáhá, že si to může sledovat, a je spokojený, když vidí, že má lepší kyslíkové parametry, vidí spálené kalorie, časem pozoruje celkové zlepšení včetně přijatelnější váhy, ale i lepší nálady, lépe spí, má víc energie. S příchodem jara „se pustí masa“ (masopust), přejde na zelené potraviny, zvolí způsob detoxikace… Bude více slunce, přijde zase jiná změna do života, pro mnohé lidi příjemnější.
MUDr. P. Šácha
Vitamin D3 je jediný vitamin, který může tělo vyrábět ze slunečního záření. Díky dnešnímu způsobu života a rozsáhlým využívá
Zjistit víceKoenzym 1 Nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou 100% čisté = bez příměsí (barviv, konzervačních /
Zjistit víceHlavní složkou produktu COCONUT OIL STAR je panenský kokosový olej, který bývá označován jako „velký dar tropické přírody lidem“.
Zjistit víceSerenoa repens – Saw Palmeto je nízká plazivá palma, která má domov v jižních státech Severní Ameriky - v lesích Floridy. Američtí i
Zjistit víceKrátké zastavení v ordinaci celostní medicíny, která vypovídá o problemtice dnešní doby, o celostním pohledu na nemoc, na léčení a na sp
Zjistit víceZadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.