SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Posilování imunitního systému



Přejatý článek z https://www.naturalinfo.cz/

Pozn. red. Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který Vás zná.




Svými dvěma kily patří lidský imunitní systém mezi nejtěžší orgány, I když je roztroušen po celém těle. Zvláštními úkoly jsou pověřeny epifýza, slezina, mandle, kostní dřeň. Imunitní buňky musí být všude připravené k nasazení a na svou přepravu používají krev. Pokud je v ní hodně tuku (cholesterolu), její složky se shlukují a průtok vázne. Dostatečný přívod tekutin zvyšuje aktivitu imunitního systému a chrání důležité sliznice před vyschnutím. I když nemáte žízeň, v zájmu svého imunitního systému vypijte denně alespoň dva litry tekutin. Díky obsahu alkylaminu je velmi účinný zelený čaj, který pozitivně působí na ochranu důležitých T-buněk a značně znásobuje jejich imunitní reakci.

Naopak stres obranné buňky ochromuje, protože množí adrenalin, noradrenalin a kortizol, zaplavuje jimi tělo a tyto látky se z něj odbourají až v příznivé fázi uvolnění. Špatné následky má i nedostatek vitamínu A a betakarotenu, což způsobuje zmenšení sleziny a epifýzy. Vztahuje se to i na nedostatek zinku, způsobující úbytek T- buněk. Váš imunitní systém nezbytně potřebuje denně 50 miligramů zinku. Nedostatek vitamínu B6 zase redukuje počet naléhavě potřebných protilátek.

I toto je cesta, jak si udržet imunitní systém fit a mladý: Na tvorbu obranných látek těla vzpruživě působí i srdečný smích. I dobrá nálada a celkový optimismus zvyšují odolnost a působí na imunitní systém jako turbogenerátor. Alespoň čtyřikrát za týden je třeba se věnovat józe nebo se projet na kole (ale bez námahy), to spustí obranyschopnost na plné obrátky. Fitnessovou kúru pro imunitní systém představuje i dostatečný spánek. Prospěšná je pro něj i ideální hmotnost. Obranné síly organismu aktivizují dostatečné natankování slunečního záření, přílišné množství ho však oslabuje. Dbejte tedy na zlatou střední cestu. Oslabení imunitního systému nastává I při nedostatku bílkovin, protože bez bílkovin si nemůže tělo vytvářet žádné imunitní látky. Mimořádně důležitá je aminokyselina valin. Prospěšný může být i probiotický jogurt, protože laktobakterie, označované jako Bifida, udržují rovnováhu střevní flóry. Dbejte na to, abyste denně konzumovali nenasycené mastné kyseliny a vyhýbejte se nasyceným mastným kyselinám. Poskytněte svému tělu dostatek antioxidantů, především vitamínu C, vitamínu E a betakarotenu.

Nepodceňujte své obranné síly, neboť oslabený imunitní systém podmiňuje i předčasné stárnutí. I mnohé druhy artritidy jsou znakem toho, že jde o selhání imunitního systému. Tím, že si obranné síly budete udržovat mladé a zdravé, rozhodně přispějete k tomu, abyste do vysokého věku zůstali fit.



Doporučujeme

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024