SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Nervus trigeminus

Nervus trigeminus, nazývaný také trojklanný nerv, je hlavový nerv a může se stát i místem problémů. Inervuje obličejovou část hlavy a má tři větve, dvě určené pro oblast očnice a pro horní a dolní čelist. Třetí větev obsahuje motorická nervová vlákna určená pro žvýkací svaly. Postižení je součástí neuralgického syndromu.

 

Bolest

Bolest je lokalizována v citlivé oblasti jedné z jeho větví – nejčastěji to bývá v horní čelisti. Projevuje se intenzivními jednostrannými záchvaty bolestí, které vystřelují jako po bodnutí nožem nebo po ráně elektrickým proudem. Záchvaty vycházejí z jednoho místa, tzv. spouštěcí zóny (trigger point), a po malém podnětu, např. dotykem jazyka, po pobytu v průvanu apod., se bolest šíří do celé oblasti postižené větve. Řada pacientů trpí během mluvení, při jídle nebo čištění zubů. Záchvat bývá provázen bolestivými stahy obličeje, někdy i zčervenáním jeho části. Příčinou může být kontakt nervu s cévou. Záchvaty trvají většinou krátkou dobu - minuty až hodinu. Mohou se vracet v různých intervalech - po roky, měsíce, týdny, v průběhu několika dnů.

Výstupy trigeminu nejsou bolestivé. Mezi jednotlivými záchvaty nejsou žádné obtíže, kožní čití není porušeno. Nahromadění záchvatů během jednoho nebo několika dnů za sebou se nazývá status neuralgicus.

 

Diagnostika

Je třeba diskutovat s lékařem, který pacienta zná, o tzv. diferenciální diagnostice, protože problém může být součástí celkové choroby.

Má se pátrat po traumatech třeba při složitých zubních zákrocích nebo silničních nehodách, kdy dojde k poranění čelisti, je třeba prozkoumat nádorovou podstatu, cévní postižení, záněty a autoimunitní onemocnění typu sklerodermie či Sjögrenova syndromu. Lze najít prodělanou infekci, zvláště virového původu, nejčastěji z řady oparových virů, hledáme toxické a metabolické příčiny, použitá anestetika, chemoterapie, kontakt s průmyslovými rozpouštědly, těžkými kovy, hledáme ještě nepoznanou cukrovku, nerovnováhu mezi omega 6 a omega 3 mastnými kyselinami, což může vytvářet základ pro vznik patologie. Hledáme vrozené abnormality. A další.

 

Terapie

Terapeuticky jsou tyto stavy velmi špatně ovlivnitelné. Na začátku vždy stojí konzervativní léčba. Ta je účinná u řady pacientů zejména v počátečním stadiu onemocnění. Indikují se preparáty běžně užívané u epilepsie, protože obě onemocnění mají společné některé mechanizmy. Do rukou specialisty patří terapie fokusovanou rázovou vlnou.

V případě, kdy konzervativní léčba pozbývá účinnosti nebo musejí být zvyšovány dávky analgetik, se uvažuje o intenzivnějším způsobu léčby. Po vyloučení sekundárního původu může být nutný neurochirurgický zákrok protětí senzitivního ganglia příslušné postižené větve nebo vyjmutí postižené větve nervu. Pokud tlačí céva na nerv a tento „neurovaskulární konflikt“ vyvolává záchvat, uplatňuje se mikrochirurgická operace, tzv. mikrovaskulární dekomprese, při níž lékaři naleznou kontakt cévy s trojklanným nervem, cévu uvolní a přesunou do bezpečné vzdálenosti od nervu. Tam ji zajistí malou teflonovou vložkou.

Existují také centra pro léčbu nesnesitelné bolesti:
https://www.linkaprotibolesti.cz/
Neuralgie trigeminu je v medicíně často považována za jeden z nejvíce bolestivých stavů.

 

MUDr. P. Šácha

Doporučujeme

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024