SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Kyselina lipoová






Víte, že je kyselina lipoová obsažena v bramborách, ve špenátu, brokolici a ovoci?

Poprvé však byla získána v šedesátých letech minulého století z hovězích jater.

Je to látka, která se chemicky řadí mezi vitaminy skupiny B (B13). Je označována jako kyselina thiooktová. Je rozpustná ve vodě i v tucích, což z ní činí hodně použitelnou substanci. Má antioxidační účinek a působí v organizmu společně s enzymy v procesech zajišťujících pro tělo energii. Účastní se zpracování a přeměny cukrů, tuků a bílkovin z potravy v energii.

Je proto vysvětlitelné, že se při nedostatku kyseliny lipoové dostavuje únava, slabost, zpomalené vnímání a reakce, může dojít k poškození nervové soustavy, srdce, mozku.

Kyselina lipoová má vliv na téměř každou buňku v těle. Zvyšuje účinek inzulinu, a tím zlepšuje příjem glukózy do buňky.

Jak zmíněno v úvodu, má osobitý vztah k vitaminům skupiny B, např. k thiaminu, riboflavinu, kyselině pantotenové, niacinu: Umožňuje jim totiž správně se zapojovat do mnohých biochemických pochodů.

Chci vyzvednout antioxidační účinek. Podobně jako vitamin C, vitamin E, vitamin A, glutathion ad. zachycuje volné radikály, a chrání tak buňky před poškozením.

Některé antioxidanty jsou rozpustné pouze ve vodě a jiné zase jen v tucích. Tím jsou limitovány, ke kterým buňkám se daný antioxidant může dostat a chránit je. Kyselina lipoová je však univerzální – je rozpustná ve vodě i tucích, a tím je rozšířeno pole její působnosti. Snadno se vstřebává a prostupuje buněčnými membránami. To znamená, že může být přítomna jak uvnitř, tak i vně buněk. Je důležitým antioxidantem, který se může dostat k mozkovým buňkám a chránit je (kyselina lipoová je prostupná hemato-encefalickou bariérou) např. i při stavech, kdy hrozí nebo již proběhla mozková příhoda, nebo při Alzheimerově chorobě, či roztroušené skleróze.

Pokud je výsledkem působení volných radikálů např. oslabený sluch, pak je nutno přemýšlet o účinku kyseliny lipoové, protože se zdá, že je schopna v takovém případě bránit ztrátě sluchu a hluchotě.

Kyselina lipoová obnovuje aktivitu vitaminu C a E, koenzymu Q10 a glutathionu v těle (zvyšuje hladinu glutathionu o 30 - 70%).

Metabolizmus cukru je zásadní pro normální fungování organizmu.

Kyselina alfa lipoová sehrává v tomto procesu svým dílem důležitou funkci, zúčastňuje se procesů řízení hladiny cukrů v krvi, působí na účinek inzulinu a jeho využití při zpracování glukózy, při zvýšené hladině cukru má tendenci ji snižovat, v případech tzv. rezistence vůči inzulinu u diabetu 2. stupně se pravděpodobně podílí na normalizaci tohoto problému. Doporučuje se jako prevence při komplikacích diabetického onemocnění oční sítnice, diabetické neuropatie atd.

Mám rád využití kyseliny lipoové v prevenci a při sportu, protože pacifikuje oxidační stres a únavu, zlepšuje využití kyslíku, účastní se přeměny BCAA aminokyselin na energii potřebnou pro svaly. A na tomto místě doporučím kombinaci s cordycepsem a koenzymem Q10, líbí se mi také kombinace s betaglukany.

Když jsou játra poškozena alkoholem a jedy, pak se kyselina lipoová hodí pro její pozitivní vliv na regeneraci jaterních buněk.

Nádory:
Základní myšlenka použití kyseliny lipoové a jiných antioxidantů spolu s chemoterapií se jeví jako opodstatněná. Vědci to zkoumali na zvířatech a potvrzují, že kyselina lipoová snižuje vedlejší účinky spojované s podáváním některých druhů chemoterapie, ale zároveň nesnižuje jejich účinnost.

Kyselině lipoové je také připisována schopnost indukovat apoptózu a aktivovat enzym kaspázu, který zabíjí leukemické buňky (Pack a kol., 2002). Jiní badatelé zjistili, že kyselina lipoová umocňuje protileukemický účinek vitaminu D.

Je to všechno zajímavé, člověk se rád dozvídá takové věci, které přirozeným způsobem pomáhají tělu v boji s nemocí.

Symbinatur disponuje potravními doplňky s obsahem kyseliny lipoové. Ale dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006, nesmíme uvádět informace o účincích potravních doplňků na veřejné platformě. K tomu je určena poradna s lékařem.

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    NU-sůl

    Nu-sůl je náhrada kuchyňské soli bez sodíku a glutamátu s draslíkem a nahrazuje kuchyňskou stolní sůl//NACL/ v naší domácnosti. Je

    Zjistit více

    STINGING NETTLE STAR

    Kopřiva – Urtica dioica – zahrnuje asi 35 druhů, které rostou zejména v mírných pásmech. Její latinský rodový název je odvozen od

    Zjistit více

    CREATINE STAR

    Kreatin se vyskytuje v lidském těle přirozeně (většinu potřebného množství kreatinu dovede tělo vytvořit samo) a slouží jako rychlý

    Zjistit více

    GYMNEMA SYLVESTRE STAR

    Plazivá rostlina – liána gymnéma lesní - Gymnema sylvestre je domovem v Indii, zejména na jejím severu a v západní části. Tato neobyč

    Zjistit více

    Bio Rabanon 20 x 10 ml

    Bio Rabanon je 100% šťáva z černé ředkve, která výrazně podporuje sekreci žluči, zlepšuje funkci jater, odstraňuje toxické látky z

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024