SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Kachní žaludek a porucha chuti

Inspirací k napsání tohoto článku mi byla rozhlasová relace vedoucí s posluchači dialog na téma: „Máte kachní žaludek?“

Posluchači telefonovali do rozhlasu, popisovali, jak kombinovali jídla, a pak zmiňovali následky těchto dietních chyb. Jiní posluchači (a těch byla většina) se doslova chlubili, jak bizarní kombinace jídel spořádali s tím, že jim nic nebylo. A ty kombinace byly skutečně neuvěřitelné, až ´zůstával rozum stát´. Naštěstí promluvil také dietolog a uvedl všechno na správnou míru.

 

Následky

Můžeme si jasně představit, že způsob ´kachního stravování´ působí chaos v chutích a také narušuje složení střevního osídlení a jeho rovnováhy, na které reaguje sliznice nejspíše zánětem. Pokud se situace ´kachního žaludku´ stane nahodile, organismus se s tou odchylkou vyrovná, ale pokud se takové příhody dějí opakovaně, ne-li pravidelně, velmi pravděpodobně si dotyčný zakládá na chronické problémy. A protože je známo, že mnohé nemoci mají kořeny právě v zažívacím traktu, pak ´kachní žaludek´ může mít souvislosti i s mnohými chorobami.

 

Poruchy chuti

Výsledný chuťový vjem z kombinací jídel se tvoří v souboru informací z chuťových pohárků, čichového ústrojí, trojklanného nervu a moduluje se v pocitový zážitek z jídla. Je škoda, pokud si takový pocitový zážitek pokazíte a vytvoříte si některou z poruch chuti.

Již Ottův naučný slovník zmiňuje řecké slovo ageusie jako pozbytí chuti, neschopnost chutnati, a tudíž rozeznati chuti hořké, sladké, kyselé i slané.

A odborníci z oboru pak rozlišují poruchy chuti kvantitativní a kvalitativní. Kvantitativní změny zahrnují hypergeuzii, což je intenzivnější vnímání chuti, a opačný fenomén – hypogeuzii. Na straně kvalitativních poruch se setkáváme s dysgeuzií, přítomností nepříjemné a často trvalé pachuti v ústech.

 

Pokud se tzv. kachní žaludek podílí na rozvoji chronické nemoci, pak lékař na zmírnění předepisuje lék (samozřejmě chemické povahy) a lze očekávat i rozvoj tzv. polékové dysgeuzie za předpokladu, že dotyčný má svou individuální predispozici k dysgeuzii jako nežádoucímu účinku léčiv. A souvisí to i s věkem, pohlavím, BMI i geneticky podmíněnou variabilitou k chuťové percepci.

Logicky se předpokládalo, že změnu chuti vyvolávaly hlavně látky lokálně působící v ústní dutině, např. látky používané v zubní ordinaci při léčení parodontu, ale ukázalo se, že porucha nesouvisí se způsobem aplikace. Byla popsána i po intravenózním podání anestetika, což se projevilo snížením citlivosti na slanou a hořkou chuť.

Dočasné poruchy chuti jsou typické u onkologických pacientů podstupujících léčbu cytostatiky. Zde ovlivňují kvalitu života a obecně chuť k jídlu.

Kovová pachuť v ústech bývá často spojována s užíváním některých antibiotik (beta-laktamy), antimykotik, přípravků s obsahem chemoterapeutik nebo např. některých hypnotik. Hořký pocit mohou navodit léky na tlumení deprese a jiných psychických potíží.

Změny chuti jako následek jsou typické i po požití některých typů léků na snížení vysokého tlaku krve. U mnoha léků nejsou zcela pochopeny biochemické procesy vedoucí k narušení chuti a specifická léčba pro tyto poruchy zatím neexistuje.

 

V pohledu, který jsem zde uvedl, naznačuji, že poruchy chuti jsou převážně následkem nesprávného přístupu ke stravování. Vzniklé poruchy chuti (a eventuálně čichu) nejsou jen subjektivně nepříjemné. Když ještě více sníží chuť k jídlu vedoucí k úplné ztrátě chuti, naruší to příjem nutričně vhodných potravin a ve výsledku vede k nežádoucímu hubnutí nebo naopak k nárůstu hmotnosti, pokud dotyčný zvýšeně konzumuje slané a sladké potraviny, aby nepříjemnou pachuť omezil.

Setkal jsem se několikrát s lidmi, kteří měli naštěstí pouze dočasnou ztrátu chuti k jídlu a po hloubkovém rozboru jejich života jsme společně identifikovali ty faktory, které se na rozvoji jejich poruchy podílely. Často to byla dlouhá cesta rozvoje poruchy. Byl jim sestaven program, jak je odstranit. A jejich zpětná cesta k odstranění poruchy pak záležela na nich samých. Medicína a léky to za ně neudělají.

 

Proto když jsem slyšel ten populární rozhlasový pořad o ´kachním žaludku´, inspirovalo mě to k sestavení edukačního cyklu přednášek s názvem „Uvědomělé stravování“ a přednáším ho tam, kde o něj projeví zájem.

 

Tomuto účelu slouží i speciální poradny na

www.symbivita.cz (https://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/)

 

MUDr. P. Šácha

Doporučujeme

    GOLD STAR

    Doporučené dávkování 1–3 tablety 2× denně. Při zvýšené zátěži až 6–8 tablet 2–3× denně. Složení

    Zjistit více

    L-ARGININE 500

    L-ARGININ 500 obsahuje esenciální aminokyselinu arginin, která je důležitá pro výživu a růst tkání. Je vhodný zejména pro sportovce,

    Zjistit více

    OMEGA EXTRA STAR

    Doplněk stravy Pamatujete si, proč Vám babička dávala rybí olej? :-) OMEGA EXTRA STAR obsahuje mastné kyseliny EPA (eikosapentaenová

    Zjistit více

    B-COMPLEX STAR

    Vitaminy se podílí na rozvoji všech tělesných struktur organismu a jsou nezbytné pro jeho metabolické procesy. Pomáhají udržet tělo sil

    Zjistit více

    CHOLESS STAR

    Doplněk stravy Cholesterol je pro lidský organismus nezbytný, ale je dobré mít jej pod kontrolou Cholesterol je látka tukové povahy o

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024