SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

HIT značí histaminovou intoleranci

SYMBIVITA
Ve volném překladu znamená rovnováhu života a lze ji vnímat na několika rovinách.
Kdykoliv je tato rovnováha narušena, projeví se nemoc.

Tělo je vybaveno imunitním systémem. Ten má sloužit právě k udržování rovnováhy a má chránit proti mnohým škodlivinám; jeho úkolem je rozpoznávat, která látka je pro tělo škodlivá a která naopak, zastává důležitou roli v rozeznání tolerance látek, jež tělu prospívají.

Kdyby tato tolerance nefungovala, nemohli bychom přijímat potravu a také by na sliznicích nemohly žít prospěšné bakterie a tvořit lidskou mikroflóru.

Pokud se člověk narodí s imunodeficitem = s chyběním některých složek imunitního systému, bude trpět častými infekcemi. Takové onemocnění je geneticky podmíněno, ale k poruše vybavení imunity může dojít např. vlivem viru; příkladem je AIDS.

Pokud je symbivita narušena stresy, dojde vlastně k narušení tolerance vlastních buněk a vytváří se sebedestruktivní program:

  • Imunitní systém ničí vlastní tkáně, rozvíjí se tzv. autoimunitní onemocnění.
  • A podobně lze popsat narušení tolerance neškodných různorodých látek, se kterými přijdeme do kontaktu a na něž imunitní systém reaguje předrážděnou reakcí (stávají se alergeny). Uvolní se histamin a rozvine se alergie na příslušné sliznici. Senná rýma, alergický zánět spojivek, astma, ekzém apod.

    Histamin je tedy látka, která v takovém případě, za patologických podmínek, začne tělu škodit. Ale histamin je obsažen i v mnoha potravinách, jež normálně jíme, a neškodí nám. V těch případech se histamin v potravině rychle rozloží a zpracuje enzymem diaminooxydázou (DAO), který se přirozeně v těle vyskytuje.

    A také v tomto případě je třeba mluvit o symbivitě - o rovnováze života. Pokud se vytvoří nerovnováha mezi množstvím histaminu a schopností enzymu diaminooxydáza (DAO) aktivně vykonávat svou základní roli (metabolizovat histamin), např. když má strava příliš vysoký obsah histaminu a současně chybí enzym DAO, organismus přestane histamin odbourávat, a ten se pak v těle začne projevovat různými příznaky, které mohou připomínat alergickou reakci. Ale nyní nejde o alergii. Jde o intoleranci na histamin kvůli nedostatečnému množství enzymu.

    HIT – tři písmenka značí histaminovou intoleranci.
    - Může být důsledkem genetického defektu s trvalým chyběním enzymu DAO. Týká se asi 1-3 % populace.
    - Ale mnohem častěji je HIT popisována jako snížení aktivity enzymu DAO určitými potravinami, infekcemi, zánětlivými stavy střeva s narušeným mikrobiomem (dysbiózou), cukrovkou, potravními alergiemi, u dospělých alkoholem nebo chemickými léky (Ibuprofen). Trvání potíží může být dočasné, v různě dlouhé době.

    Objevují se nespecifické příznaky
    - s pocitem těžkosti v žaludku, bolestí břicha, diskomfortu ve střevu, s průjmem.
    - Časem se přidává nechuť k jídlu, dochází k úbytku váhy. K těmto potížím dochází více při konzumaci i sebemenšího množství alkoholu, především vína a destilátů a jiných nápojů, jako je zelený čaj, energetické drinky s nevyzpytatelným obsahem různých povzbuzujících ingrediencí.
    - Ale příznaky se mohou projevovat také mimo trávicí trakt. Bolesti hlavy, které připomínají migrénu, svědění různých sliznic, astma s dechovými problémy, kopřivka. Poruchy srdečního rytmu, bušení srdce, celková únava, slabost svalů atd.

Pro tvorbu enzymu diaminooxidázy

a pro jeho správnou činnost tělo potřebuje

  • dostatečný příjem vitaminu C, B a mědi. Toto nesplňují lidé s podvýživou.

Je to často individuální. A potíže trvají mnohdy dlouho, než se přijde na popsanou podstatu.
 

Základní otázky:
1. Proč je hodně histaminu, když nebudeme brát v potaz histamin v jídle. Je třeba vyloučit imunologické poruchy, při nichž histamin stoupá.

2. Proč je málo enzymu DAO. I zde je třeba provést diferenciální diagnózu situací, při nichž hladina DAO klesá.

 

Diagnostická jednotka HIT

je kombinace 2 laboratorních testů - koncentrace a aktivity diaminooxidázy (DAO). Naměření nízkých hodnot značí potíže s odbouráváním histaminu, tedy histaminovou intoleranci. Ovšem HIT diagnostická jednotka v sobě také ukrývá soubor příznaků, které mohou mít širší souvislosti, a to nejen s jinými nemocemi imunitního, hormonálního nebo metabolického charakteru, ale dosti vysokým procentem je i součástí psychosomatického komplexu.

Při podezření na toto onemocnění hraje důležitou roli anamnéza v souvislosti se stravováním. Často se přistupuje k tzv.

eliminačně-expozičnímu testu.

  • Při něm pacient dodržuje po určitou dobu přísnou nízkohistaminovou dietu a po čase záměrně otestuje některou z rizikových potravin. Přítomnost reakce svědčí pro diagnózu HIT. V naší poradně jej používáme dlouhou řadu let jako výchozí diagnostickou metodu.

Když pacient není schopen dodržet eliminační expoziční test, tehdy se doporučuje

  • vedení podrobného deníku, do něhož pacient zaznamenává zkonzumované potraviny spolu s případnými příznaky, jež na sobě pozoruje zhruba do 4 hodin po požití. Vyhodnocení může také potvrdit HIT.
     
  • Někdy lze z diagnostických důvodů přímo použít DAOSin, přípravek, který dodává tělu enzym diaminooxidázu. Přijímá se 15 minut před jídlem obsahujícím histamin. A pak probíhá diagnostické sledování:
  • Sníte potravinu s histaminem - máte potíže.
  • Vezmete si předem enzym a pak sníte potravinu s histaminem - a potíže nemáte nebo jsou mírnější. Tato situace potvrzuje domněnku, že enzym v těle chybí.

     

Potraviny, které jsou popisovány jako spouštěče HIT

a jsou dávány do souvislosti s nedostatkem enzymu diaminooxidázy:
 

Podle Synlab czech s.r.o. najdeme nejvíce histaminu v tepelně upravovaných a ohřívaných pokrmech, kysaných jídlech, sýrech, kuřecím mase, mořských plodech, alkoholu a uzeninách. Ve velkém množství je ve špenátu, avokádu, lilku.

Při dietě je však třeba

  • vyhýbat se i potravinám, které sice histamin neobsahují, ale způsobují jeho nadměrné uvolňování v těle, nebo blokují produkci diaminooxidázy. Mezi ně patří rajčata, ořechy, lesní plody, fazole, zelený čaj a exotické ovoce: banán, papája, citrusy.
    Histamin je biogenní amin, jehož je v kakau a čokoládě málo, ale obsahují jiný biogenní amin, třeba tyramin, který může vyvolávat potíže, kakao např. nastartuje migrénu. Pokud je tedy přítomna histaminová intolerance, pak do seznamu nevhodných potravin patří i sladkosti, kakao a čokoláda navzdory tomu, že mají histaminu málo. Další biogenní aminy jsou např. putrescin, cadaverin, spermin, spermidin.
     

Dotyční mají potíže, navštěvují své lékaře, podniknou mnohá vyšetření, studují u „dr. Googla“, což je často spojeno s otazníkem, dozvědí se o HIT, začnou provádět dietu s omezením potravin uvolňujících histamin, užívají třeba uvedený DAOSin, jejich potíže se zmírní, ale nevymizí… Ale není také vzácností, že výsledky z laboratoře vycházejí nepřesvědčivě a rozřešení pak přináší až osobní rozbor životní časové osy jedince.

S takovým klientem pracujeme v naší poradně. Konzultace jeho zdravotního stavu buď probíhá prostřednictvím již 20 let trvající privátní individuální internetové poradny PIIP (http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/privatni) nebo probíhá konzultace přímo při osobním setkání v Brně https://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/osobni. Nejlepší variantou je konzultace, která se uskuteční kombinací obou.

V těch případech vychází najevo, že na jejich tělo, na jejich život působí faktory, jež znají pouze oni a jež vyhovují patologii. A vyjde najevo, že celkově u nich není symbivita = rovnováha života.

Potíže nepřestanou, dokud nebude ve faktorech celková rovnováha.

MUDr. P. Šácha

Poznámka k terminologii:
symbivita – je stav označující rovnováhu života,
SYMBIVITA – je označení webu s články.
Autorem obou termínů je MUDr. Pavel Šácha.

Doporučujeme

    ALFALFA

    Doplněk stravy Tolice vojtěška pomáhá udržovat zdraví srdce, zlepšuje metabolismus a má příznivý vliv i na kvalitu vlasů a nehtů.

    Zjistit více

    CHOLESS STAR

    Doplněk stravy Cholesterol je pro lidský organismus nezbytný, ale je dobré mít jej pod kontrolou Cholesterol je látka tukové povahy o

    Zjistit více

    GELATINE STAR

    Želatina je přírodní směs bílkovin živočišného původu potřebná pro výživu kloubů a chrupavek. Želatina obsahuje cca. 15 % vody, 8

    Zjistit více

    STAR PLUS

    Vitamin A podporuje normální stav sliznic, pokožky, zraku a imunitního systému. Podílí se na procesu specializace buněk a metabolismu žel

    Zjistit více

    SAW PALMETTO

    SAW PALMETO je formule, jejíž hlavní složkou je extrakt ze serenoi plazivé. Jeho účinky jsou již známy řadu staletí. Extrakt vykazuje m

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2025