SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Glutathion je hlavní superantioxidant těla



Dr. David Jockers

Lidské tělo je z různých příčin a ve všech dobách pod vlivem oxidačního stresu. Pro boj s ním a pro ochranu proti poškození využívá antioxidanty z mnoha různých zdrojů. Glutathion (GSH) je velmi zvláštní molekula peptidu, poskytující největší antioxidační ochranu, a navíc podporující další působící antioxidanty v těle.

Každá tělesná buňka vytváří glutathion. Mnoho vědců věří, že dlouhověkost souvisí s úrovní glutathionu v našich buňkách: To prý určuje, jak dlouho budeme žít. Je to logické vzhledem k bohatství základních tělesných procesů, kde má glutathion klíčový význam.

Byl vytvořen pojem "master anti-oxidant," a glutathion zde hraje zásadní roli při udržování exogenních antioxidantů, jako je vitamin C a E v jejich aktivní formě. Glutathion je pro buňky ostrahou chránící genetickou výbavu před vnějším napadením. Odhaduje se, že každá buňka těla odolává 10000 jednotkám volných radikálů během každého dne. Glutathion odzbrojí tyto volné radikály ještě dříve, než ony stačí způsobit zmatek, a odstraní oxidační stres a s ním související škody, ke kterým by následně došlo.

Glutathion hraje významnou úlohu v imunitní funkci. Studie ukázaly, že glutathion posiluje T buňky, které jsou dominantní při modulaci imunitního systému. Jsou to buňky, které koordinují útok proti patogenním bakteriím, virům atd., brání tkáňovému poškození a drží autoimunitní odpovědi na uzdě. Jinak může hyperaktivní imunitní systém spustit alergie a autoimunitní procesy.

Glutathion bojuje proti buněčným toxinům, podílí se na odstraňování karcinogenů z prostředí uvnitř buňky a současně poškozené buňky hojí. Glutathion je neustále v akci. Chrání tělo proti nemocem, toxinům, virům, znečišťujícím látkám, záření, vedlejším účinkům chemických léků a oxidačnímu stresu. Pokud už někde došlo k poškození vlivem volných radikálů, okamžitě spouští svou aktivitu, zaměřenou k opravě daného poškození.

Pokud není k dispozici dostatečné množství glutathionu, přetíží toxiny játra. Toxiny rozpustné v tucích se začnou ukládat do tukových tkání. Nejvíce náchylné jsou oblasti: centrální nervový systém, prsa a prostata.

Mnozí vědci poukazují na nárůst neurologických onemocnění a rakoviny právě ve spojitosti s nedostatkem glutathionu. Mozek produkuje více volných radikálů než kterékoliv jiné tkáně, a proto potřebuje glutathionu nejvíce.

Hladina glutathionu klesá s věkem. Navíc je naše společnost více vystavována toxickému prostředí než kdy předtím, proto také stoupá spotřeba glutationu.

Vědci odhadují, že průměrný člověk ztrácí 8 - 12% glutationu za desetiletí.
Studie ukázaly, že pro optimální produkci glutationu je nezbytný vitamin D. Drtivá většina naší společnosti trpí nedostatkem vitamínu D. Optimální hladina vitaminu D by měla být mezi 60 až 100 ng/ml. V naší stravě by měly být přednostně konzumovány prekurzory glutationu, jako jsou glycin a kyselina glutamová. Mezi nejlepší rostlinné zdroje patří avokádo, cibule, česnek, kurkuma, špenát a hlávkové zelí. Rostlinné zdroje jsou však stále velmi chudé na jmenované aminokyseliny.

Dobrým potravinovým zdrojem mohou být nedenaturované živočišné produkty. Patří mezi ně mléčné výrobky a vejce od zvířat a drůbeže, které se volně pohybují v ekologickém prostředí a přijímají nechemicky ošetřovanou trávu. Tyto kultivované mléčné výrobky jsou neuvěřitelně dobrým zdrojem vysoce biologicky dostupných aminokyselin a nabídnou více cysteinu, než kterýkoli jiný zdroj potravy.
http://www.optimumimmunehealth.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Glutathione
http://www.pointofreturn.com/glutathione.html

O autorovi:
Dr. David Jockers vlastní a provozuje Exodus Health Center v Kennesaw, Ga. Jeho odbornost je v hubnutí, přizpůsobené výživě, cvičení a strukturální nápravné chiropraktické péči. www.drjockers.comwww.maximizedliving.com . Pro více informací přejděte na www.drjockers.com .

Volný překlad: MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    HERBAL STAR

    Složení produktu HERBAL STAR zaručuje jeho jedinečnost. Cat's Claw – Vilcacora – kočičí dráp - je dřevitá liána, která vytv

    Zjistit více

    GLUCOSAMINE STAR

    Glukosamin je důležitý pomocník k udržení dobrého fungování našeho pohybového aparátu. Pomáhá udržovat zdravé klouby, podporuje je

    Zjistit více

    CREATINE STAR

    Kreatin se vyskytuje v lidském těle přirozeně (většinu potřebného množství kreatinu dovede tělo vytvořit samo) a slouží jako rychlý

    Zjistit více

    OMEGA-3 STAR

    OMEGA-3 STAR obsahuje mastné kyseliny EPA (eikosapentaenová) a DHA (dokosahexaenová). Svým způsobem pomáhají ovlivňovat hladiny krevních

    Zjistit více

    VIRGIN OLIVE 1000 STAR

    DOPLNĚK STRAVY Panenský olivový olej pro pevné zdraví. VIRGIN OLIVE 1000 STAR obsahuje polyfenolové antioxidanty extrahované z čerst

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024