SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Chronické nemoci a cestování


 



V zimních měsících létají Evropané do tropických zemí. Jedou za sluncem a příjemným počasím a chtějí si odpočinout. Ekonomická situace jim to umožňuje, však pro to museli hodně udělat, samo to nepřišlo. A jistě si prošli stresy, konkurenčními boji a také jejich zdraví bylo napnuto jako tětiva luku. Pokud mají dobré zdraví, bude tento způsob "úletu" v pořádku, ale často tomu tak nebývá.

V poradně mě oslovují lidé, kteří mají chronickou nemoc, mají zdravotní potíže. Vidí, že se jim nemoc zhoršuje, situace "napjaté tětivy luku" trvá už dlouho, spoléhají se, že jim medicína dokáže pomoci. Mají nastavenu tzv. udržovací terapii, tj. takovou, která jim nemoc nevyléčí, ale udržuje životní funkce v chodu.

Neujasněné priority
Lidé trpící chronickou nemocí se mě ptají, co si mají s sebou vzít, a chtějí slyšet ujištění, že se jim nic nestane. To jim samozřejmě nemohu poskytnout, ale mj. jim vysvětluji, že by si měli zodpovědně vyjasnit priority a učinit správné rozhodnutí.
I za těchto okolností letí v zimě na dovolenou. Spolehnou se na očkování a své léky a touhu uskutečnit cestu si zabezpečují tím, že se vybaví tzv. nouzovými léky. Mezi ně často patří např. kortikoidy, antibiotika a jiná specifika pro jejich nemoc. Mají velkou touhu poznávat exotické krajiny. Ta je žene jako hnací stroj a současně jim zatemní mysl před tím, že by rozumně a sebekriticky vyhodnotili vlastní zdravotní situaci. Ujišťují se, že letí s cestovní kanceláří do hotelu, kde je všechno jako v Evropě zajištěno: hygiena, strava, lékařská péče. Pak bych v tom neviděl problém.

Nepříznivé okolnosti
Ale jakmile je to bez tohoto zajištění, bývá v tom vždy nějaký háček. Jsem v kontaktu s pacienty, kteří mají nemocné srdce, vysoký tlak, zažívací problémy, alergie, trpí na astma, mají poruchu imunity a také autoimunitní nemoci.

Hnací silou je touha po poznání a naplnění snu. Jenže nadšení se někdy brzy rozplyne, třeba už na letišti, v letadle, kde nemají pohyb, sedí v těsném prostředí úzkých křesel, samotný proces startu letadla a přistání je náročný, jejich krevní systém stěží pracuje, na dolních končetinách se tvoří otoky, klouby jsou ztuhlé. Vyjdou z letištní budovy rázem do velké teploty, vlhkého vzduchu, smogu z motorek. Jsou vystaveni oxidativními stresu. Jsou nevyspaní, cestovali přes noc. Ale je to kouzelné, tak jiné. Situace se zlepší v pralese, kam dotyčný směřuje, spánek dožene, bude mu lépe. Ale není.

Základ pro další nemoci
Chybí hygiena, je tam jiné jídlo, jiné bakterie, nepohodlí ve slaměné chýši, štíři, hadi, moskyti - a malárie.
- Jejich základní choroba se stává po stresu plné cestě do jiné krajiny základem pro další nemoci.

Práh citlivosti je vyšší. Objeví se vyrážka, průjem, horečka, k lékaři je daleko a je drahý, možná pomůže místní šaman. Sám si naordinuje antibiotika, tabletky na bolest, teplotu… Jeho základní nemoc se zhoršuje, přichází deprese: Co si tady počnu…? Díky moderní technice mi z jiného kouta zeměkoule píše do poradny: Pomozte… Co mám dělat, jak to mám řešit?

Nepřeháním
Zdá se vám, že přeháním? To přece není možné, dnes se cestuje úplně jinak, doktoři jsou všude, léky se to dá spravit… Ano, setkávám se s takovými případy, nějak to vždycky dopadne, najdeme cestu, jak se dostat z problému…

Návrat je často plný utrpení, dotyčný vyčkává do příletu domů, aby šel urgentně k svému lékaři. Cestou domů se jeho "stresová nádoba" naplnila ještě víc. A v práci jej čeká „napnutý luk“.

Jeho základní nemoc pokračuje, byla však prohloubena aktivita nemoci, imunitní systém výrazně oslabil a po čase se přidala další komplikace. Ale doma jsou krásné fotky, suvenýry a vzpomínky na setkání s domorodci, šamanem. Bylo to nezapomenutelné.

Závěrem
U výše zmíněných nemocí není žádoucí prodělat jinou, exotickou nemoc. Imunitní systém na ty viry, bakterie, parazity neumí správně reagovat, reaguje samozřejmě neadekvátně. Domácí léčení se po takové dovolené táhne i řádku měsíců.

Rozhodl jsem se zde vyjádřit svůj názor, protože na toto téma dostávám dotazy do naší poradny.

Závěr rozboru popsané situace je většinou takový, že ke stabilizaci chronické nemoci nedošlo, ba naopak, ale dotyčný si přivezl pomíjivý zážitek v exotické krajině s komplikacemi.


MUDr. P. Šácha

 

Doporučujeme

    KOREAN GINSENG STAR

    Doplněk stravy Ženšen pravidelně užívali čínští císaři a jejich dvůr, byl symbolem mládí, zdraví, výkonnosti a vitality. Ž

    Zjistit více

    BOBY STAR 100 g

    Emulze, která nejen hřeje, ale i pomáhá… Luxus nejen pro vaše svaly a pohybový aparát Unikátní složení BOBY STAR i do masážn

    Zjistit více

    STAR WOMEN

    STAR WOMEN je speciální formule určená ženám. Obsahuje lotos, sléz lesní, rozmarýn, heřmánek, kotvičník a dendalion - extrakt z koře

    Zjistit více

    GREEN TEA STAR

    GREEN TEA STAR obsahuje extrakt ze zeleného čaje, který se v čínském lékařství používá již od nepaměti pro udržení zdravého těla

    Zjistit více

    NONI FOR WOMEN STAR

    Doplněk stravy Morinda citrifolia – Noni – je rostlina s vyrovnaným obsahem složek a s příznivými účinky na imunitní systém, fyzi

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024