SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Chlamydiová infekce






Tři druhy chlamydií
Chlamydie z rodu chlamydiaceae má tři lidské patogenní druhy:
- chlamydie trachomatis,
- chlamydie psittaci a
- chlamydie pneumoniae.

Jedná se o bakterie nepohyblivé a gram-negativní. Jejich buněčná stěna je charakteristická tím, že neobsahuje žádnou peptidoglykanovou vrstvu, která je obvykle nutná pro intracelulární existenci.
- Chlamydie nejsou schopny syntetizovat ATP a z tohoto důvodu jsou závislé na vnitřním prostředí virových buněk, které ATP syntetizovat mohou. Chlamydie se tak vymykají známým mechanizmům poznané obrany (fygocytóza, humorální obrana).

Infekce způsobené chlamydií trachomatis
Infekce způsobené chlamydií trachomatis jsou řazeny pro jejich častost a následnou škodlivost k nejzávažnějším příčinám zánětů v oblasti genitálií. Vedle genitálních zánětů - dělohy a krčku dělohy - mohou chlamydie trachomatis způsobovat akutní záněty spojivek nebo novorozencům pneumonie. Chronické infekce způsobené chlamydií trachomatis jsou spojovány se záněty v pánvi, s neplodností, ektopickým těhotenstvím, epididymitis a reaktivní artritidou.

90% infekcí způsobených chlamydií trachomatis probíhá bezpříznakově. Chronické nemoci se také jistě mohou vyvíjet z klinicky primárních nenápadných infekcí.
- K těmto následným nemocem nedochází po včasné antibiotické léčbě. Proto je důležité včasné a spolehlivé zjištění chlamydiové infekce.

- Bakterie se u mužů zdržují především v buňkách močové trubice, také v prostatě nebo v semenných váčcích, u žen v krčku dělohy nebo ve vejcovodu. Jsou přenášeny pohlavním stykem.

Infekce vede u mužů více méně k obrazu nemoci. Někdy probíhá infekce nepozorovaně, bez alarmujících příznaků.

U žen přispívají chlamydie rovněž k zánětům horních močových cest. Močová trubice u žen je však kratší než u mužů, proto tu chlamydie nezpůsobují tak silné příznaky, nebo dokonce žádné, takže často ani není na tyto chlamydiové záněty močových cest pomýšleno.

Zvláště zánět vejcovodu je obávaný a často se řeší, proč je vejcovod srostlý po zánětu. Vajíčka přes změněný vejcovod nemohou projít, a žena se stává neplodnou.

Chlamydie se uplatňují jako časté příčiny ženské neplodnosti.

Zde uvedu jen orientačně procenta:
Asi 75 % žen a asi 50 % mužů má po chlamydiové infekci jen nepatrné potíže či dokonce nemají potíže žádné.

muži
zánět močové trubice
dysurie
hlenohnisavý výtok
svědění a pálení při zadržování moči
zánět prostaty

ženy
větší výtok
teplota a bolesti břicha
zánět jaterního pouzdra
zánět adnex
zánět vejcovodu
zánět děložního hrdla
zánět močové trubice

Důležité doplňující informace
1. Infekce způsobené chlamydií trachomatis patří k nejčastějším nemocem přenášeným pohlavním stykem.
2. Infekce způsobené chlamydií trachomatis patří k nejčastějším nemocem přenášeným během porodu.
3. Protilátky proti chlamydii nechrání proti opakované infekci.
4. Chlamydiová infekce se počítá mezi nejčastější příčiny neplodnosti u žen.

Tolik tedy obecná a stručná teorie. Ale je třeba zmínit úvahu z jiného úhlu pohledu.

Jít po příčině
Stanovení bakterií chlamydie a příznaků, které jsou výše popsány, ještě neznamená, že byla stanovena příčina. Je zde jen popsán klinický stav = následek.


Krok, kdy vám byly diagnostikovány chlamydie, nestačí, jestliže není doplněna informace o tom, co všechno bylo vyšetřeno v rámci diferenciální diagnózy s cílem pojmenovat a odstraňovat příčinu.

Bacil nemusí být hlavní příčinou problému, nýbrž to, že bacil má dobře vytvořené podmínky k existenci a imunitní systém si s ním neví rady. Jakýkoliv útok na bacil tedy není útokem na příčinu, ale na následek.

- Jde o to, že ten problém musí vyřešit váš imunitní systém, musíte mu pro to vytvořit podmínky. Když použijete cokoliv, co chlamydie zničí, neřeší to imunitní systém, ale řešíte to za něj vy tím prostředkem. Nic se nezmění, bakterie je dočasně vyhnána, ale protože imunita zůstává „slepá“, bacil se do těla znovu nastěhuje. Podávání takového prostředku je krátkozraké.

- Antibiotikum zničí bacil, ale současně také ochrannou mikroflóru ve střevu, a tím poskytne výhodnější podmínky např. kvasince.

V praxi to znají hlavně ženy. Když u nich probíhala třeba angína, dostaly antibiotikum a po „vyléčení“ angíny pokračoval problém gynekologickým kvasinkovým výtokem… Toto bývá typické.

- Pokud probíhá léčba (a je přitom jedno, zda léčba chemická či jiná) bez pojmenování a řešení příčiny, jde o léčbu nespecifickou, obecnou, udržovací, založenou na odhadu, předpokladu, standardním protokolu... a s odpovídajícím (ne)efektem. Příčina působí dále a podporuje chronický stav. Syntetické léky mají navíc vedlejší efekty, a vlastně se podílejí na vzniku další nemoci: Antibiotikum, antimykotikum apod. utvoří dysbiózu, oslabí imunitu a situace se točí stále dokola.

Obvykle je v těchto případech porušeno vnitřní prostředí, pH, mikroflóra - ve střevu i na jiných sliznicích těla.
Takové prostředí je výhodné pro to, aby se zde usídlil patogen.

Ideální situace kolem imunity má nastat tehdy, když je objevena podstata, proč imunitní systém nesprávně pracuje (a proč je nucen tvořit zánět).

Obvykle vnímané problémy (a často popisované tazateli naší poradny) jsou jen vrcholem „ledové kry“, která je vidět nad „hladinou“. Ta větší část se skrývá pod ní. Pozornost soustředěná jen na ten viditelný „vrcholek“ nemá pro léčení valný význam.

Nějakým způsobem si hostitel v minulosti svůj imunitní systém pro vjem chlamydií „oslepil“ (např. antibiotiky, sladkostmi, ženy hormonální antikoncepcí, stresy).

Obvykle poznamenávám:
Můžete vysvětlovat objektivní důvody, proč příčiny zjistit nelze, jistě budete mít svou pravdu, ale nemoc to vůbec nezajímá. Pokračuje si dál podle svého programu, naopak je „ráda“, že příčina není pojmenována a léčení probíhá bez řešení příčiny…

Existence chlamydie je závažným problémem dnešní doby, nelze infekci podceňovat, rozhodně nestačí likvidovat bacil antibiotikem, tím léčba rozhodně nekončí. Řekl bych, že má hlavní léčení teprve začít, respektive má přijít takové opatření, aby se zcela změnila situace těla, vnitřního prostředí, střeva, sliznic, má nastat proces „nového budování imunity“, má nastat duchovní změna, která má vést k všeobecné změně života.

Pro takový postup jsou připraveny poradny


MUDr. P. Šácha



Doporučujeme

    CORDYCEPS – extrakt

    (genus sinensis - housenice čínská)Cordyceps je králem hub, perlou východní medicíny, pochází z vysokohorských oblastí Tibetu a Číny. O

    Zjistit více

    VIRGIN OLIVE 1000 STAR

    DOPLNĚK STRAVY Panenský olivový olej pro pevné zdraví. VIRGIN OLIVE 1000 STAR obsahuje polyfenolové antioxidanty extrahované z čerst

    Zjistit více

    FIBER STAR

    Doporučené dávkování 2 tablety ráno a 4 tablety večer. Nutno zapít alespoň půl litrem vody. Složení

    Zjistit více

    BRAIN STAR

    Mozek je zodpovědný za všechny řídící procesy v těle a za všechny schopnosti člověka, a proto je nezbytné dodávat mozkovým buňkám

    Zjistit více

    SPIRULINE STAR

    SPIRULINE STAR obsahuje vlákninu, spireina a vitamin C. Spirulina je mikroskopická vodní řasa, která je významným zdrojem proteinů, karot

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024