SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Byliny u zažívacích potíží

Je tomu již řadu let, kdy jsme s kolegou hledali pomocné řešení pro mnohé problémy zažívacího traktu. Dostával jsem do poradny (a stále dostávám) dotazy týkající se žlučníkových problémů, bolestí žaludku, problémů s trávením, s pálením žáhy atp.

 

Konkrétně

A tehdy jsme bádali nad nějakým výrobkem, nejlépe extraktem různých bylin, které by mohly svými účinky pomoci při jmenovaných obtížích, hlavně jsme věnovali důraz na potíže vzniklé z psychického přepětí.

Vybádaný extrakt byl z kořene kosatce německého, čekanky obecné a omanu pravého, z nati bazalky pravé, benediktu lékařského, popence břečťanovitého, mochny husí a řepíku lékařského, z listu řeřišnice hořké a z květu smilu písečného. Jejich obecně známé účinky byly a jsou využívány v lidovém léčitelství. Svým působením mají ovlivňovat celou oblast trávení, hlavně slinivku břišní, žlučník a žlučové cesty. Celkově mají působit protikřečově a sedativně. Mají mít blahodárné účinky při odstraňování žlučových kamenů.

A také se podařilo, že byl extrakt vyroben a nabízen jako potravní doplněk.

Samozřejmě potom došlo k omezovacím směrnicím EU, které brání proklamovat tvrzení o léčivých účincích, pokud je EU neschválí.

Výrobek tedy časem zmizel z trhu. Navzdory tomu, že některým lidem skutečně pomáhal řešit jejich problém.

Ale také podotýkám: Pokud jsem udělal rozbor zdravotní situace jedinců, kterým byliny přinášely úlevu, vyšlo jasně najevo, že extrakt neřešil podstatu jejich problému, totiž negativní stresové prožitky v jejich životě.

 

Následky stresu

Při nich se spustí řetězové reakce, jejichž výsledkem je pokles tvorby HCl. Dnes jsou již známy studie, které to prokazují. Vzniká patologická situace, protože nedostatek HCl se podílí na nekvalitním trávení, na mnohých obtížích, únavě, intoleranci potravin, omezení vstřebávání a využívání živin, které jsou v potravě obsaženy. 

Pokud je dnes v kurzu sledování střevního mikrobiomu, pak za popsané stresové situace a při poklesu HCL vznikne stav, kdy se začne nadmíru dařit škodlivým bakteriím. Tuto situaci znají lidé, kteří mají problémy s bacilem helicobakter pylori. O něm víme, že může navodit žaludeční vřed. Myslet si, že je rázem po problému, když bacil zničíme trojkombinací antibiotik, je pouhá iluze, prapodstata totiž pokračuje. Bez žaludeční kyseliny nemůžeme trávit a vstřebávat bílkoviny z potravin. To je proto, že žaludeční kyseliny spolupracují s pepsinem, enzymem, jenž bílkoviny rozkládá. Také tuky a sacharidy potřebují žaludeční kyseliny, uvolňují sekretin, potřebný pro další enzymy - lipázy, proteázy, amylázy. Díky žaludečním kyselinám se udržuje prostředí bránící přemnožení bakterií, kvasinek a parazitů vstupujících s jídlem do těla. Nízká hladina žaludeční kyseliny komplikuje mnoho procesů...

  • Pokud žijete ve stresu po dlouhou dobu, dopracujete se k předčasnému stárnutí, vypadávání vlasů, nekvalitní pleti, nezdravým nehtům a celé řadě jiných potíží. Budete bojovat s chudokrevností, ekzémem, lupénkou, vitiligem, osteoporózou, autoimunitními nemocemi.

Ukazatel:

  • Dnes přicházejí na světlo nové poznatky, které v uvedené souvislosti zdůrazňují, že se v těle tvoří nepřirozený poměr mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami. Pokud je bráno, že se člověk narodil s poměrem 1:1 a v dospělosti je WHO bráno ještě za normální poměr 4:1, pak statistické vyhodnocení dnešního poměru uvedených mastných kyselin 15:1 je velmi vážným signálem, ukazujícím na globální zhoršování zdravotní situace lidstva.

 

Hypochlorhydrie

Ale vraťme se k hladinám HCL. Pokud klesne hladina HCL, hovoříme o hypochlorhydrii, změní se pH a zmíněné enzymy přestanou spolehlivě plnit svou trávicí roli. Potrava nebude správně zpracována a tělo začne být zaplavováno nesprávně zpracovanými metabolity, jež se v těle začnou usazovat. Tyto látky v dané podobě do těla nepatří a začnou mu škodit, zahájí řetězec dalších problémů. Zvláště když zapomeneme pít vodu a máme nedostatek tekutin.

 

Opatření

Naši čtenáři znají z mnoha jiných článků zajímavosti kolem střevní symbiózy, vždyť o tom píši bezmála 30 let, a tak již dlouho vědí, že pokud mají v těle dostatek vody a dostatek HCl, daří se následně také symbióze ve střevu, tělo si tvoří dostatek vitaminů skupiny B, K, snadněji odbourává cholesterol. A naopak při nedostatku vody a HCl převládne dysbióza = dysmikrobie, prosadí se bakterie patogenního typu a začnou škodit. Kdo si v těle svým životním stylem vybuduje dysbiózu a současně zapomene na příjem tekutin, doslova si tím sám určuje délku života. Tímto stavem utrpí imunita, podlehne převaze patogenů a může následovat popis další kaskády potíží, jež se mohou objevit.

 

Závěrem

Z výše popsaného vyplývá, že užívání extraktu bylin nebo jakéhokoliv léku, který je zaměřen na tlumení přítomných potíží, nevede k vyléčení.

Takže je třeba začít od začátku, komplexně změnit celý životní styl, uklidnit se, přehodnotit priority života. K jídlu usednout v klidu, vypnout televizi, odložit bulvární plátek, pomodlit se. Pak se teprve pustit do jídla, pochválit si je (vzhled, vůni, barvu), zajímat se o to, kdo jej připravil, poděkovat, připravit si tím trávicí enzymy, kyseliny. Jíst po lžících, po soustech a pomalu kousat a polykat.

S jídlem přicházejí do těla informace. Pokud jsou to informace negativní, stresové, jasně a zřetelně se to projeví na zdraví.

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.

http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/

 

MUDr. P. Šácha

 

 

Doporučujeme

    GREPOSTAR

    Až třetina veškeré populace v západních zemích trpí kvasinkou Candida. Šíření kandidy ve střevech a vnitřních orgánech může vyvo

    Zjistit více

    CRANBERRY STAR

    Původní Američané považovali CRANBERRRY nejen za důležitou složku potravy, ale i za prostředek s blahodárnými účinky. Cranberry jsou

    Zjistit více

    ACIDOBIFIDUS JUICE STAR

    DOPLNĚK STRAVY IMUNITA-VITALITA-DETOXIKACE Složení (30 ml): Třikrát filtrovaná voda; směs (Lactobacillus acidophilus, kultury Bifidus a

    Zjistit více

    UltiCare LT-99 best + B1C kruh

    - Malý polštářový aplikátor (A1C) - Dlouhý polštářový aplikátor (A4C) - (B1C okruh)+ řídící jednotka Více informací

    Zjistit více

    Boswellia 85

    Doplněk stravy. Vzácný indický kadidlovník pilovitý (Boswellia serrata) známý z 5000 let staré tradice. Obsahuje extrakt z kůry Boswe

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024