SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Brokolice v boji s oxidativním stresem


 



Volné radikály
Volné radikály se tvoří jako vedlejší produkt látkové výměny, aerobního dýchání, nazývají se reaktivní formy kyslíku (ROS). Působením kyslíku se rozdělí molekuly, které obsahovaly slabá spojení atomů, a jejich elektrony se tak začnou snažit vázat na ostatní. Jsou to v podstatě atomy či skupiny atomů s nepárovým počtem elektronů, tedy s jedním elektronem navíc. Jsou vysoce nestabilní a reaktivní, protože se rychle navazují na další, vytrhávají elektrony z ostatních atomů či molekul, a tak i je přeměňují na volné radikály.

To spouští řetězovou reakci, která se stává podkladem poškozování buněk našeho organizmu. ROS může poškodit DNA, proteiny a lipidy v situaci tzv. oxidativního stresu. Byl identifikován jako klíčový patofyziologický mechanizmus mnoha onemocnění včetně rakoviny a diabetes mellitus. V poslední době se velká pozornost zaměřila na antioxidační obranné systémy, jako je systém thioredoxin (Trx).

Thioredoxiny
Thioredoxiny jsou proteiny, které působí jako antioxidanty tím, že usnadňují redukci jiných proteinů výměnou cystein-thiol-disulfid. Thioredoxiny se nacházejí téměř ve všech známých organizmech a jsou nezbytné pro život savců.

Bylo prokázáno, že vyšší produkci proteinu thioredoxinu stimuluje brokolice, a to je důvod, proč mimo jiné stoupl zájem o výzkum této zeleniny.

Brokolice ve srovnání s jinými druhy zeleniny totiž obsahuje větší množství
- sulforafanu, což je zřejmě ten spouštěč produkce thioredoxinu. Spouští enzymatické reakce, které dokážou detoxikovat od chemických látek způsobujících rakovinu a jsou považovány za jedny z nejsilnějších protirakovinných sloučenin.

Proti rozvoji cévních potíží
Požíváním brokolice lze působit proti rozvoji cévních problémů, zvláště těch, které mají souvislost se špatně kompenzovanou cukrovkou, zřejmě dokáže i aktivně opravovat již poškozené cévní buňky.

Píše o tom Paul J. Thornalley, profesor biochemie a metabolizmu systémové biologie z fakultní nemocnice v Coventry a Warwickshire.
- Hyperglykemie - zvýšená hladina cukru v krvi postupem času poškozuje buňky cév, což vede k infarktům a srdečním příhodám. V důsledku chronické hyperglykémie stoupá v organizmu hladina výše popsaných reaktivních kyslíkových složek (ROS) až na trojnásobek v porovnání s „normální“ krví.

Samozřejmě prioritní má být kompenzace hyperglykemie a brokolice může k tomuto úkolu pomoci.


Další studie - v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry - prokázala, že
- konzumace brokolice je spojena se snížením rizika úmrtí na onemocnění srdce a cév: Zkoumali účinky sulforafanu, přirozeně se nacházejícím v brokolici, a to s cílem prozkoumat, zda pouhá konzumace brokolice a jí příbuzných druhů zeleniny může mít výrazně ochranný vliv na buňky srdečního svalu a zda může zastavit progresi nemoci.

Brokolice má zřejmě pozitivní vliv na snížení rizika zhoubné rakoviny prostaty. I když preventivní účinek brokolice na zhoubný nádor prostaty není ještě spolehlivě prokázán, jistě nikomu neuškodí, když bude této zeleniny konzumovat víc než dosud.

Brokolice zdrojem
Brokolice je významným zdrojem hořčíku (minerál nezbytný pro činnost svalů, srdce, pro přenos nervových vzruchů, pro tvorbu hormonů). Vysoký podíl vlákniny v brokolici pomáhá proti ochabnutí střev, posiluje vrstvu epitelu sliznice střev, a tím preventivně působí proti vážným střevním onemocněním včetně rakoviny.

Pro ženy
Ženy by měly zvýšit konzumaci brokolice pro její obsah živin v období menses, kdy ztrácejí vždy mnoho železa.

Obecně je pro populaci významné, že v brokolici podstatný obsah vitaminu C brání nemocem z nachlazení, aby nás nepřemohly třeba v jarním či podzimním období. Brokolici lze považovat za ochrannou zeleninu pro sliznice. Buňky slizniční výstelky se díky účinku brokolice rychleji obnovují. Pokud jíme třikrát v týdnu brokolici, poškozená nebo „unavená“ sliznice se rychleji regeneruje.

- Kdykoli začneme jíst brokolici, povzbudí se rázně naše látková přeměna ve všech tělesných buňkách, a tím i vitalizace.

Kombinovat
Chceme-li dokonale využít živiny brokolice, měli bychom ji kombinovat
- se zeleninou obsahující biotin. Takovými potravinami jsou rajčata, avokádo, špenát, hnědá rýže, ořechy. Společně
- s vitaminem B12 a
- s kyselinou listovou se tak zvýší zužitkování bílkovin. Biotin je zpracováván zažívacím traktem za pomoci střevní mikroflóry.

Brokolice je vlastně "zelí". Podobně kapusta, řepka olejka, květák a další známá zelenina, souhrnně zvaná košťálová. To všechno je z botanického hlediska jeden druh - brassica oleracea.

Brokolici lze jíst syrovou v salátech nebo blanšírovanou coby součást přílohy. Velmi snadné je také vložit brokolici rozčtvrcenou na růžičky do právě dovařené polévky a vzápětí servírovat. Tepelným zpracování se prý účinek této zeleniny oslabuje. Tato zelenina je darem přírody a její účinky jdou ruku v ruce s filozofií péče o zdraví, jež se snaží využívat sílu přírodního produktu ke zlepšení zdravotního stavu.

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.


MUDr. P. Šácha
 

Doporučujeme

    BIOTIN STAR

    Biotin je znám také jako koenzym R nebo jako vitamin H. Existuje celkem osm forem biotinu, ale pouze jeden – D-biotin – se vyskytuje přiroz

    Zjistit více

    CA-REgener

    protizánětlivé, regenerační složení nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou, 100% čistý = bez přím

    Zjistit více

    BIO sušený prášek ze šťávy kořene ČERVENÉ ŘEPY (200g)

    Řepu Green Ways tvoří odšťavněná a následně vysušená šťáva z řepy. Tuto šťávu sušíme při nízké teplotě (31°C), díky čem

    Zjistit více

    VITAMIN B12 STAR

    Vitamin B12 má vliv na tvorbu červených krvinek a dělení buněk. Podporuje energetický metabolismus a imunitní systém. Působí na udržen

    Zjistit více

    HOMOCYSTEIN - HCY

    Doplněk stravy s unikátním složením hořčíku a vitaminů B, pro správné fungování těla a normální metabolismus homocysteinu. O

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024