SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Ohrožení zdraví stresovým myšlením






Genialita Stvořitele v sestavení a funkčnosti lidského těla je neuvěřitelná. Když o tom přemýšlíte, nedokážete ani domyslet, čím vším je člověk vybaven, jakými prostředky disponuje.

Výbava k přežití a schopnost vyrovnat se s okolními vlivy, adaptace

Kdykoliv přijde člověk do situace ohrožení života, vyhodnotí jeho mozek nebezpečí a vydá signály do různých oblastí těla, aby se připravily k obraně.

V nadledvinkách se začne vyplavovat tzv. stresový hormon kortizol, a ten způsobí, že se do krve uvolní cukr coby zdroj energie, protože ji potřebují svaly a srdce, aby mohly podat výkon. Začnou se vlivem kortizolu aktivovat smysly, a tím se zvýší pozornost a bystrost k rychlé reakci. A když dojde ke střetu s ohrožujícím činitelem, je tělo připraveno k obraně.

Stresové faktory dneška
V dnešní době člověk neočekává útok nějakého predátora, tento mechanizmus je však přizpůsoben jiným stresovým faktorům.

Člověk má strach
- ze ztráty zaměstnání,
- je pod vlivem znečištěného životního prostředí,
- bojuje s konkurencí,
- nemá dobrý spánek,
- nemá čas na dovolenou.
- Strava je nepravidelná, nevyvážená.
- Když si nechá změřit hladinu kortizolu ráno a večer, může zjistit, že již ráno má hladinu vyšší. A to je signál, že je v napětí, že již po probuzení myslí na stresy v práci, a je pravděpodobně, že na ně myslel i v noci a jeho mozek místo odpočinku pracoval…

Glykemie
Jak jsem uvedl výše, kortizol se podílí na vyplavování cukru. Lidé žijící dlouhodobě pod stresem mají opakované nálezy vyšší glykemie (cukru v krvi). To ještě nemusí znamenat, že mají cukrovku, ale je to před stádium. Slinivka vyplavuje inzulin, cukr je zpracován a přejde do buňky. Tam vykoná svou práci, ale tím ho ubylo, a proto se u dotyčného zvýší chuť tento cukr opět doplnit. Řídí to mozek, děje se to podvědomě. Opakovaně zvýšená glykemie podporuje tělesné záněty i chronické nemoci. Jestliže rozeznáváme existenci látek pro-zánětlivých a proti-zánětlivých, pak cukr řadíme do pro-zánětlivých.

Nežádoucí konkurent
Cukr vstoupí do buňky, aby jí dal energii, ale mimo to v ní konkuruje jinému příchozímu - vitaminu C. Vzniká takováto nepříznivá situace: Čím více cukru do buňky přichází, tím méně se do ní dostane vitaminu C.

Víme, že se vitamin C účastní mnoha biochemických procesů včetně imunity. Stres má za následek zvýšenou hladinu cukru a sníženou hladinu vitaminu C, a tím se otevírá brána pro mnohé zdravotní komplikace.

Nežádoucí diagnóza
Kdo žije v opakovaných, ba dokonce trvalých stresech, burcuje se v něm právě popsaný mechanizmus, a tak má dostatek energie k tomu, že se na stresovou situaci adaptuje. Slýchávám takové věty: „Potřebuji stres, abych mohl lépe myslet, jednat, podnikat…“ V kontextu ale také vidíte, jak je to krátkozraké.
Totiž po této fázi zvýšení hladiny kortizolu přichází útlum a vyčerpání! A nastane čas nízké hladiny kortizolu… Těmto lidem je stanovena např. diagnóza syndromu vyhoření… Není vzácností, že je dotyčný opakovaným hostem na psychiatrii, že se u něj projeví nějaké chronické onemocnění, lze očekávat nadváhu, hormonální poruchy a konečně také onu avízovanou cukrovku.

Je ve vaší moci popsané situaci předcházet?
Samozřejmě že ano. Ať si každý začne psát svůj životní příběh, na jedné stránce zaznamená prožité události, na druhé stránce projevy nemoci. Snadno pak uvidí, co dělá špatně, jaký je jeho životní styl, uvidí také příčiny, proč se honí a již po ránu má zvýšený kortizol a glykemii. To nejpodstatnější však je, že musí učinit svou totální životní změnu ve všem, co najde ve svém příběhu, tj. všechno, co má souvislost s nerovnováhou kortizolu a s rozvojem nemoci.

Je to na něm samotném.
- V jídelníčku musí omezit příjem cukru, sacharidů, moučných výrobků, nahradit je ovocem, zeleninou, rybami, ořechy, semínky, nezapomenout na vlákniny.

- Je na něm, zda dokáže vyhodnotit své priority a najde si čas na uvolnění, modlitbu, pohybovou aktivitu na denním světle a čerstvém vzduchu, v domácnosti upraví studená světla v teplejší odstíny, na noc si zajistí klid pro dobrý spánek, vypne počítač i mobil, odstraní i další rušivé vlivy, nasadí si třeba spánkovou masku na oči.

- Z potravních doplňků použije přírodní hořčík pro uvolnění a spánek, vitamin C a byliny typu ashwagandha, která poskytuje příznivé - harmonizující účinky na kortizol, ale i na DHEA, což je prekurzor pro pohlavní hormony. Vyhledávají ji manažeři při úzkostech, stresech, tam, kde bychom dnes použili diazepam. Rostlina je vzácná pro své biologicky aktivní složky, jemně a bezpečně pomáhající lidskému organizmu.

Je v moci každého jednotlivce, zda si zajistí vyváženou hladinu kortizolu. Pokud to neudělá, bude časem sklízet nezdravé ovoce.

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.


MUDr. P. Šácha



Doporučujeme

    CORDYCEPS STAR

    CORDYCEPS STAR je originální produkt z císařské dynastie Ming, který obsahuje vysoce účinné extrakty léčivých hub a bylin. Parazitárn

    Zjistit více

    ROYAL WALNUT STAR

    Indikace je podobná jako u ANTI-PARASITE Doporučené dávkování 1 kapsle 2× denně. Složení Royal walnut (ořešák královský, Jugl

    Zjistit více

    ARTICHOKE STAR

    Sirup pro dobré trávení s hlavní složkou – bylinou artyčok. Ve starém Římě byly artyčoky důležitým pokrmem při hostinách

    Zjistit více

    VITAMIN B12 STAR

    Vitamin B12 má vliv na tvorbu červených krvinek a dělení buněk. Podporuje energetický metabolismus a imunitní systém. Působí na udržen

    Zjistit více

    EYE STAR

    EYE STAR je výživná formule pro naše oči. Obsahuje léčivky, které znaly již naše babičky, brusnici borůvku a světlík lékařský. Lu

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024