SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Je lepší nemocem předcházet






Sezónní přednášky

Na podzim jsem se připravil na sérii přednášek s tématem „Jak předcházet nemocem“ a zaměřil jsem je na různé skupiny lidí, hlavně však na děti navštěvující mateřské školky. Chtěl jsem maminky (nejlépe oba rodiče) připravit radami a zkušenostmi na přicházející sychravé období, kdy se nejčastěji objevují u dětí respirační infekty. Musejí pak dostávat antibiotika, chodit na píchání ucha, když se jim rýma dostane do středního ucha apod. Ale na tyto přednášky přišlo velmi málo maminek, sál zel prázdnotou.

V lednu pak jsem připravil přednášku s názvem „Jak bojovat s respiračními infekty“ a přišel jsem přímo do školky. Na přednášce zůstal jen personál a několik babiček dětí. Ani jedna maminka, pro kterou byla přednáška určena, často s odůvodněním, že musí být doma s nemocným dítětem, které má právě respirační infekt a užívá antibiotika.

Zde tedy moje snaha pomoci selhala.

Na jaro se obvykle snažím přicházet s programem „Jak se připravit na alergie“. Kolik alergiků přijde?

Před létem a před obdobím dovolených u moře nabízím přednášky typu „Jak se připravit na dovolenou a na letní slunce“… Kolik lidí to bude zajímat? Kolik jich po návratu z dovolené skončí v nemocnici na infekčním oddělení, s průjmy, spálenou kůží…?

Podstata preventivního postupu – je jasná?
Pokud se člověk cítí zdráv, nemá žádné projevy nemoci, nechce o příznacích nemoci raději nic slyšet, a dokonce si ani nepřipouští, že by někdy mohl být nemocný.

Medicína zná pojem prevence a základní heslo:

Čím dříve začneme nemoc léčit, tím větší jsou vyhlídky na uzdravení.

Základní otázkou je, kdy začíná nemoc a kdy je rozpoznána. Nemoc rozhodně nezačíná v okamžiku, kdy se objeví první příznak, nýbrž se k tomuto projevu tělo již určitou dobu chystá. A to je smyslem prevence - odhalit projevy nemoci dříve, než se objeví klinický příznak.

Nejprve se dostavuje předklinická fáze nemoci a je definována jako soubor nespecifických příznaků, ohlašující příchod nemoci, nebo v lékařské praxi se hovoří o tzv. prodromálním stadiu, kdy člověk „cítí, že na něj něco jde“.

Známe také pojem latentní fáze: Pochází z latinského latens, ve významu, že příznak je „skrytý, utajený, není zjevný“. Užívá se o jevech, které se (zatím) neprojevují, přesto jsou už přítomné a mohou se za příhodných okolností manifestovat.

Latentní onemocnění je takové, které sice už nastalo, ale zatím se neprojevuje klinickými příznaky. Např. nakažlivé choroby se projeví až po latentní či inkubační době, kdy se změní v onemocnění akutní. A různé nemoci mají různě dlouhou inkubační dobu, řádově od několika hodin až po několik týdnů. Maminky to znají třeba u neštovic. Jejich dítě se setkalo s kamarádem, který má akutní výsev neštovic, a tak může očekávat, že za čtrnáct dní bude mít neštovice i její dítě.

Zkušenost
Vídávám pozitivní alergologické výsledky v době, kdy pacient nevykazuje žádné projevy nebo nemá žádné zkušenosti s tím, že by se mu při kontaktu s alergenem dařilo hůře. Pokud se můžeme spolehnout na pravdivost pozitivity testu, pak je to typická latentní fáze. Klinické příznaky nejsou, ale alergie je již detekována testy, imunitní systém již na alergen reaguje. Pokud se bude dotyčný s vytestovaným alergenem neustále kontaktovat, bude citlivost vůči alergenu postupně narůstat, až překročí specifický práh citlivosti; tehdy nastane situace, že každý další kontakt s alergenem způsobí viditelné projevy alergické nemoci, čili sennou rýmu, astma apod.

Při preventivní prohlídce se vám objeví nějaká hodnota, která je mimo normu. Jde o to, jak je tato veličina interpretována v komplexních souvislostech, ale lékař dostává do ruky argument, který upozorňuje na blížící se nemoc navzdory tomu, že se dotyčný člověk cítí zdráv. Uvedená veličina ukazuje, jak tělo reaguje, neříká sice, proč tak reaguje, ale lze předpokládat, kde je problém. Když máte vysoký cholesterol, tuky, kyselinu močovou nebo nízké parametry antioxidantů, saturace kyslíkem, málo hemoglobinu, má následovat analýza historie jedince (anamnéza), způsobu života, rodinných predispozic. Pokud se uvedená veličina zjistila poprvé, je vhodné vyšetření za určitou dobu opakovat, a pokud se objevuje opakovaně, pravděpodobnost blížící se nemoci se zvyšuje. Podle toho se pak má člověk zachovat, přijmout opatření, aby se tato hodnota co nejdříve dostala zpět do normy. Lékaři dnes mají k dispozici sadu různých vyšetřovacích markerů, které jim pomáhají skryté nemoci odhalovat. To je pokrok.

Je třeba zmínit ještě další termíny, jež souvisejí s tématem, že nemoc je přítomna, ale neprojevuje se klinickými projevy. Do tohoto tématu je vhodné hovořit o remisi.

Remise znamená návrat pacienta do stavu, v jakém byl ještě před vypuknutím nemoci. Remise je období, kdy pacient již nemá žádné příznaky choroby. Neznamená to, že se nemoci zcela zbavil, tu může mít stále, ale bez zjevných projevů. K remisi může dojít i přirozeně, bez příslušné léčby a bez užívání léků. Po remisi někdy přichází relaps, návrat příznaků i nemoci. Je dobré sledovat tzv. markery = ukazatele nemoci. Takovým markerem je třeba kalprotektin.

Zvýšená hladina kalprotektinu v klidové fázi např. u Crohnovy choroby či ulcerózní kolitidy může poukazovat na blížící se zhoršení nemoci. A tak můžeme včas přikročit k léčebným opatřením, aby ke zhoršení nedošlo. Některé nemoci se vyléčit nedaří, a proto je i dlouhé období remise úspěchem.

Podstata preventivního postupu je jasná a logická a záleží na tom, jak si každý svou situaci vyhodnotí. Je to vždy na něm samotném, on si rozhoduje o svém zdraví.

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.


MUDr. P. Šácha



Doporučujeme

    STINGING NETTLE STAR

    Kopřiva – Urtica dioica – zahrnuje asi 35 druhů, které rostou zejména v mírných pásmech. Její latinský rodový název je odvozen od

    Zjistit více

    H2 Probio

    OPTIMALIZOVANÁ KOMBINACE PROBIOTIK A PREBIOTIK V KONSORCIU PRODUKUJÍCÍM VODÍK Zacíleno na centrum imunitního systému Imunitní systé

    Zjistit více

    KUDZU STAR

    Kudzu – Puearia lobata, má domov v Indii, Číně a Japonsku. Tradiční čínská medicína využívala kudzu k potlačení účinků alkoholu

    Zjistit více

    SLIM EFFECT- Cherry

    spalovač tuků a zároveň stimulant - zvyšuje rychlost metabolismu, a tak zajišťuje vyšší výdej energie i bez fyzického pohybu - spalu

    Zjistit více

    BCAA 500

    BCAA 500 (Branched Chain Amino Acids) obsahuje aminokyseliny valin, leucin a isoleucin, které patří mezi esenciální aminokyseliny. Lidský or

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024