SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Dobré vztahy mezi lidmi





Dlouhá léta se věnuji rozborům nemocí, míněno nemocí chronických, které mají podklad v nevyrovnanosti života, v nevyrovnanosti vztahů. Téma je dnes již hodně prozkoumáno, lze již také oficiálně hovořit o psychosomatice, což v minulosti uznáváno nebylo.

Pokud čtenář navštěvuje naši stránku www.symbivita.cz, ví, že toto téma je probíráno v mnoha článcích v rubrice Filozofie Symbivity a v knize Rovnováha života.

Důležitost podpory
Vždy jde o to, že lidé, kteří jsou v naší blízkosti, nás mohou výrazně podpořit, nebo nám mohou hodně ublížit. Vztah s nimi sehrává důležitou roli v tom, do jaké míry se ve vašem těle rozvíjí nemoc, nebo naopak - jak se dokážete z nemoci léčit.

Je to neuvěřitelné? Medicína založená na důkazech říká, že je to marginální = (jen) okrajové téma. Nemyslím si to.

Pokud prožíváte konfliktní situace v rodině s partnerem, s rodiči nebo dětmi, máte neshody v zaměstnání, se sousedy, jestli vás vyvádějí z míry politici, prožíváte tedy ve svém nitru stres. Je třeba si uvědomit, že to velmi citlivě vnímá váš mozek a že na to reaguje rozpoutáním stresové reakce, při níž se uvolňují hormony jako adrenalin, noradrenalin, kortizol…

Máme tu ovšem možnost popsaný proces i laboratorně sledovat a pak popsat souvislost, jak stres působí na tělo, na zdraví nebo třeba konkrétně na imunitu. Tento algoritmus se projevuje u mnoha chronických nemocí, mezi nimiž lze jmenovat chronický zánět čehokoliv.

Konkrétněji
Naše tělo je složeno z buněk. Neprospívá jim, pokud v těle existuje chronický zánět. Zmíněný noradrenalin působí na buněčný receptor (ADRB), a zde podle ´teorie zámku a klíče´ pronikne dovnitř a spustí reakci. Uvolní zánět podporující faktor NF-kappa B, a ten ovlivňuje takové prostaglandiny, které stimulují chronický zánět. Jeden z nich, PGE2, se přímo nazývá prozánětlivý mediátor a má ještě další vlivy na imunitu.

Je zde tedy popsána cesta od chronického stresu k biologické reakci, která se projevuje jako chronický zánět.

Ale vraťme se ke vztahům.

Vztahy
Nejpodstatnější jsou blízké vztahy s osobami, se kterými se cítíte různým způsobem propojeni a kteří zaujímají ve vašem životě důležité místo. Narušení takového vztahu, třeba zrada, působí jako trauma, a to bolí nejvíce, naopak jejich náklonnost a podpora mají pro vás velkou hodnotu.
- Negativní vztahy vás mohou až ohrozit na zdraví, naruší vám rovnováhu. Jsou to vztahy, které vám působí chronický stres.
- Již nemocný člověk prožívá stres mnohem intenzivněji. Hladina jeho stresových hormonů bývá vysoká.
- Také pocit osamocení, opuštění a současně probíhající stresová situace produkují vyšší hladiny látek, které stimulují zánět.

Dva jsou víc než jeden
Při uzavírání sňatku si muž a žena slibují, že spolu budou žít v dobrém i ve zlém, a je od pradávna známo, že díky společnému prožívání radostí i starostí lze ovlivňovat biologické procesy. Když máte úspěch, máte toho druhého, se kterým se o to potřebujete podělit. Když máte starost, nemoc, bolest, je to podobné. Otevřete se mu a on se také otevře vám. A to ovlivňuje biologickou reakci těla v pozitivním i negativním slova smyslu. Jak jsem to již popsal v článku s názvem smích.

Smích i pláč
Smích redukuje stres a zlepšuje fungování imunitního systému, je žádoucí a léčivý. A také pláč je pro nás prospěšný, má očistný, ozdravný účinek. Přináší pocit uvolnění, povolení prožívaného napětí, funguje jako ventil. Pláč v náručí toho druhého umocňuje účinek endorfinů, ty pak tlumí dopady stresu, a jak bylo měřeno, snižuje hladinu stresového kortizolu a stimuluje imunitní systém.

I na tento jev existují studie, které to potvrzují. Chronicky nemocný člověk má cítit sounáležitost s rodinou a blízkými. Pro mne jako praktikujícího křesťana je v tomto okamžiku velmi podstatná víra v uzdravení a modlitba, která ve spojení s Bohem přináší uklidnění a rovnováhu v duchu, duši a těle, což je klíčovým momentem k uzdravování.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    VITAMIN C 1000

    I když je vitamin C obsažen v různých druzích zeleniny a v citrusových plodech, jsou jeho nejlepším přírodním zdrojem šípky. V nich s

    Zjistit více

    BETA-CAROTENE STAR

    BETA-CAROTENE STAR obsahuje provitamin beta-karoten, který patří do skupiny karotenoidů hojně se vyskytujících v přírodě. Nelze se jím

    Zjistit více

    RELAX STAR

    RELAX STAR je unikátní kombinací látek, které působí blahodárně na celé tělo. (to je na hraně, ale co napsat?) Kdo by se kdy nesetkal

    Zjistit více

    METABOLITE STAR

    Lecitin podporuje kognitivní a duševní výkon a správnou funkci celého nervového systému. Přispívá k udržení optimální hladiny chole

    Zjistit více

    YUCCA STAR

    Juka je přírodní účinný čistič organismu, obsahuje mnohé enzymy, chlorofyl, antioxidanty, ale především steroidní saponiny, které se

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024