SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

V LÉTĚ NAŠE VLASY TRPÍ. POMOCI JIM MŮŽETE ZELENÝMI POTRAVINAMI

Vlasy jsou odrazem zdraví našeho těla, podepisují se na nich však i vnější vlivy. Nyní v létě je naše kštice vystavována silnému slunci a také horku. UV paprsky mohou pronikat přes vlasovou pokožku, kterou pak namáhají a vysušují.

Dostat se mohou i do vnitřní struktury vlasu a poničit kořínky. Oslabené a poničené vlasy pak v kombinaci s vysušenou vlasovou pokožkou nahrávají zvýšenému vypadávání vlasů. Že v letních měsících lidem vlasy padají více, ostatně naznačuje i vědecký výzkum. Například studie z roku 2017 uveřejněné v odborném žurnálu British Journal of Dermatology vysledovala, že vůbec nejvíce z celého roku lidé „googlují“ témata spojená s padáním vlasů právě během léta a začátkem podzimu.

Na kondici našich vlasů má samozřejmě velký vliv strava, a tak je obzvláště nyní v létě potřeba obohatit svůj jídelníček o řadu vlasům prospěšných živin. Pro účinnou pomoc můžete sáhnout po zelených potravinách.

Ječmen a chlorella vyživují vlasové kořínky, stimulují růst i oddalují šediny

Pro zdravé vlasy je velmi důležitý pravidelný přísun čerstvé krve vlasovým kořínkům. Jak zelený ječmen, tak i chlorella obsahují vitamíny skupiny B, včetně thiaminu, niacinu a kobalaminu (vitamín B12), které hrají důležitou roli v krvetvorbě, a také železo potřebné k tvorbě hemoglobinu. Právě nedostatek železa zároveň patří mezi jednu z velmi častých příčin vypadávání vlasů.

V zeleném ječmenu se pak nachází flavonoid procyanidin B-3, u nějž studie japonských vědců z roku 2002 odhalila výrazný stimulační účinek růstu vlasů. Dále také obsahuje měď, jež se podílí na produkci melaninu, který naším vlasům poskytuje jejich barvu. Dostatečný přísun mědi tak může oddálit či zpomalit rozvoj šedin. Krom toho hraje měď klíčovou roli v enzymatické reakci, jejímž výsledkem je produkce kolagenu. Z kolagenu si naše tělo mimo jiné vytváří keratin – základní stavební složku vlasů.

Obě zelené potraviny též vynikají svými antioxidačními a protizánětlivými schopnostmi. Zelený ječmen a chlorella tak ničí volné radikály a snižují oxidační stres, který může oslabovat vlasové kořínky a působit rozklad jejich buněk. Protizánětlivé účinky tlumí mikrozáněty v pokožce hlavy, které negativně působí nejen na samotnou pokožku, ale samozřejmě též na vlasy.

 

Doporučujeme

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024