SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Proč mít správný poměr Omega 6 : Omega 3

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

 

Lidské buňky byly naprogramované na poměr Omega 6 : Omega 3 v poměru 1:1. Moderní, vysoce zprocesovaná a průmyslově zpracovaná strava (produkty hospodářských zvířat chovaných v zajetí, jež jsou krmené nezdravými krmnými směsi), obrovské navýšení konzumace Omega 6 v současnosti způsobuje velmi špatný poměr Omega 6 : Omega 3. PRŮMĚRNÝ ČECH NEBO SLOVÁK MÁ PROTO POMĚR 15:1, OPROTI 5:1 V MINULOSTI! Poměr od 5:1 a vyšší pak způsobuje narušení a špatnou funkci buněčných membrán, které nejsou schopny dostatečně chránit prostředí uvnitř buňky. To vede k produkci destrukčních enzymů (MMP), které uvolňují látky způsobující chronický zánět. V dlouhodobém horizontu může být takový proces příčinou celé řady symptomů, které označujeme jako “civilizační nemoci.”

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje správný poměr Omega 6 : Omega 3 do 4:1 a pro získání tohoto poměru užívání vhodných doplňků stravy s Omega 3. Vědci se však shodují, že klíčem ke zdravému fungování buněk je správný poměr 3:1 a nižší.

Fakta o buněčné membráně:

Lidský organismus je složen z cca 50 bilionu buněk. Každá buňka je chráněna buněčnou (cytoplazmatickou) membránou, která je tvořena dvojitou vrstvou fosfolipidů (mastnými kyselinami a proteiny). Pokud buněčná membrána nemá správný poměr (3:1 a nižší) esenciálních Omega 6 : Omega 3, tak je narušena správná funkce buňky.

Poměr Omega 6 : Omega 3 (3:1 a vyšší) má za následek:

a) zhoršenou propustnost buněčné membrány, nižší vstřebatelnost živin (kyslík, glukóza, vitamíny, minerály atd.)
b) nedostatečnou látkovou výměnu, detoxikaci
c) prozánětlivé prostředí v buňkách
d) oslabení imunity

Jedna z hlavních příčin vzniku chronických zánětů a následně degenerativních nemocí je špatný poměr esenciálních Omega 6 : Omega 3. Obě esenciální kyseliny jsou nezbytné pro správné fungování organismu, musíme je však přijímat ve stravě, protože si je tělo neumí vyrobit a je nutné, aby byly v těle zastoupeny v optimální hladině = ROVNOVÁZE.

Omega 6 jsou PROzánětlivé
a Omega3 PROTIzánětlivé.

Omega 6 jsou důležité pro akutní zánětlivou reakci, která přispívá k hojení ran a zastavuje krvácení, což je nezbytná funkce pro ochranu organismu. Na druhou stranu působí protromboticky a mohou způsobit trombózu (ucpávání cév), nepříznivě ovlivnit krevní tlak a vést k zánětlivým a bolestivým procesům v těle. Je důležité, aby hladina Omega 6 byla vyvážena dostatečným množstvím Omega 3.

Omega 3 působí protizánětlivě a mají za úkol mimo jiné chránit organismus před tvorbou chronického zánětu. Ten vzniká špatným poměrem Omega 6 : Omega 3 – vyšším jak 3:1, který nás převáží do stavu, ve kterém vznikají záněty.

Záněty vyvolávají nepříznivé reakce v těle, ale samy o sobě ještě nepůsobí závažnou škodu. Závažnější problémy vznikají při špatném poměru Omega 6 : Omega 3 nad 5:1. Ten totiž již vede k ničení nitrobuněčných struktur – lyzozomů. To má pak přímý vliv na vypuštění destrukčních enzymů MMP (matrix metaloproteináza). Pokud jsou v buňkách uvolňovány tyto destrukční enzymy, potom začíná v těle bujet chronický zánět, který vede postupně k destrukci tkání v kostech, chrupavkách nebo mozkových buňkách. Tento proces destrukce vede k poškození integrity buněk. Pomalé uvolnění MMP způsobuje jevy, které obvykle přisuzujeme stárnutí, ale není tomu tak! MMP totiž ničí naše tkáně a mezibuněčný matrix. Tento matrix je jako síť, která udržuje buňky na správných místech (strukturální integrita), jinak by se naše tělo rozpadlo! (Jedná se např. o kolagen, elastin, a další látky, které dávají formu a soudržnost tkáním a pomáhají buňkám komunikovat a spolupracovat).

Toto vede k celé řadě zdravotních problémů a nemocí, jako jsou například:

1) postižení kostí (osteoporóza)
2) postižení chrupavek a kloubů (artróza, artritida)
3) postižení cév (vysoký tlak, ateroskleróza – kornatění tepen, křečové žíly, hemeroidy)
4) postižení mozku (neurodegenerativní nemoci: Alzheimer, ADHD)
5) postižení dalších tkání (nádorové buňky, metastáze)
6) urychlení stárnutí

Když tedy víme, co tento proces destrukce buněk a tkání způsobuje a jaké zdravotní problémy se s ním pojí a jak urychluje stárnutí, co tedy můžeme dělat?

Praktický návrh, který pro vás máme, je zjistit, jaký je váš poměr mezi Omega 6 : Omega 3. Je to velmi jednoduché díky testu pro domácí užití tzv. BalanceTest, analýzou pár kapek krve. Pokud máte špatné výsledky testu, tak užívání Omega 3 s polyfenoly je způsob, jakým lze docílit správného poměru Omega 6 : Omega 3 do 3:1. Tohoto lze dosáhnout díky pravidelnému užívání do 120 dnů (opět změřeno testem). Tím se zastaví tvorba MMP a obnoví buněčná membrána se všemi ostatními benefity.

Proč POLYFENOLY?

Dle tvrzení vědců je nezbytné, aby Omega 3 byly VŽDY konzumovány s POLYFENOLY. Polyfenoly poskytují dostatečnou ochranu krevních lipidů před oxidací a tím zaručují vysokou vstřebatelnost Omega 3 v buňkách.

Omega 3, které jsou konzumovány společně s polyfenoly jsou až 10x účinnější než ostatní výrobky na trhu, které zajišťují ochranu před oxidací jiným způsobem.

Jak je to možné?

Průmysl, který vyrábí potravinové doplňky s Omega 3 chrání tyto mastné kyseliny umělým přidáním Vitamínu E, jakožto konzervantu. Bylo však prokázáno, že Vitamín E nezabraňuje dostatečně při vstřebávání oxidaci Omega 3 mastných kyselin, ale může se stát za určitých okolností pro-oxidantem, čímž se tyto doplňky stávají nefunkčními nebo dokonce můžou organismu škodit! Proto doporučujeme, aby si každý konzument potravinových doplňků Omega 3 ověřil jejich účinnost Balance Testem poměru Omega 6 : Omega 3. Pokud test prokáže nedostatek Omega 3 mastných kyselin v buněčných membránách, je na zvážení každého, zda má smysl takový nefunkční doplněk stravy konzumovat.

 

V přírodě Omega 3 (EPA a DHA) a lipofilní polyfenoly VŽDY pracují společně. Nenajdete EPA a DHA samy o sobě, jsou příliš křehké a nestabilní a rychle degradují. V potravinovém řetězci mořské řasy produkují Omega 3 (EPA a DHA) společně s polyfenoly. Příroda si vybrala polyfenol rozpustný v tucích, který chrání Omega 3 produkované mořskými řasami tak dobře, že jej najdeme i v tučných rybách. Polyfenol se Omega 3 drží tak efektivně, že s nimi putuje přes mořské korýše, malé ryby, velké ryby a mořské savce. Pokud konzumujeme tučné ryby (nechované v zajetí a krmené obilným šrotem), tak se Omega 3 dostanou chráněné díky polyfenolům až k nám jakožto vrcholnému predátoru a stanou se součástí buněčných membrán. Polyfenoly rozpuštěné v tucích působí v tělu také. Pokud se dostanou do našich tkání, začnou působit v těchto místech silně protizánětlivým způsobem a doplňují tak účinky Omega 3.

Průmysl, který vyrábí rybí oleje dělá zásadní chybu – ODSTRAŇUJE POLYFENOLY rafinací a potom Omega 3 stabilizuje nevhodným a neúčinným způsobem přidáváním Vitamínu E jako neúčinného konzervantu, nebo rybí olej zanechává bez ochrany a nestabilní. Proces oxidace a znehodnocení pak probíhá přímo v lahvičce, v kapsli nebo i v těle při styku s volnými radikály. To je důvod, proč takové tobolky s rybím olejem NEFUNGUJÍ.

Pokud bychom si měli vzít ponaučení z minulosti, tak vidíme, že lidé v dřívějších dobách netrpěli nepřenosnými (civilizačními) chorobami zdaleka tak jako dnes. Je alarmující, že ve Viktoriánském období (Británie 19. stol.) byl výskyt kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a cukrovky 10x menší než v současnosti. Z toho plyne, že pokud používáte správnou kombinaci živin, můžete získat obrovskou míru ochrany.

Chcete-li získat lepší zdraví a ochranu před civilizačními chorobami, jezte tučné ryby z kvalitního zdroje ideálně z výlovu volně žijících ryb 3x týdně nebo konzumujte Omega 3 s polyfenoly.

 

Velký přínos v oblasti výzkumu Omega 3 mastných kyselin a jejich vlivu na zdraví, přinesla Dr. Artemise P. Simopoulose, vědkyně která vedla jeden z nejinovativnějších výzkumů ohledně významu esenciálních mastných kyselin například pod Americkým Národním institutem pro zdraví.

                                   

Dále Dr. Paul Clayton Ph.D., klinický vědec, který se zabývá výzkumem příčiny vzniku civilizačních nemocí a jejich řešení. S výsledky výzkumů seznamuje širokou veřejnost formou přednášek nebo knižně např. knihou „Out of the Fire“ pro odbornou veřejnost (v anglickém jazyce) nebo publikace „Ať je vaše jídlo vašim lékem“ – pro laickou veřejnost (v českém jazyce).

Zdroj:

 https://zgrp.cz/proc-mit-spravny-pomer-omega-6-omega-3/

 

Konzultace je možná přes naši poradnu.

http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/

MUDr.P.Šácha

Doporučujeme

    BalanceTest

    BalanceTest společnosti Zinzino je jednoduchým sebetestem, který po odebrání kapilární krve z prstu umožňuje analýzu obsažených mastn

    Zjistit více

    ZinoBiotic+

    Potravinová vláknina Produkty s vlákninou obvykle obsahují pouze jednu či dvě potravinové vlákniny, a to pro každodenní potř

    Zjistit více

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funkci

    Zjistit více

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT 300 ML

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funk

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024