SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Děti potřebují více rybího tuku

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

 

Dobrá prevence

Příjem rybího tuku je pro děti velmi důležitý, dokonce ještě dřív, než se narodí. Ty děti, které se narodily matkám užívajícím v těhotenství rybí tuk, měly v 10 letech rychlejší schopnost řešit problémy a lépe se soustředit.

Toto je dobrá zpráva, když pomyslíme, kolik dětí trpí dyslexií, dyspraxií a lehkou mozkovou dysfunkcí - poruchou soustředění (ADHD). Ta se projevuje od raného dětství, nejvíce však ve školním věku, kdy postihuje 3–7 % dětí. Ve 40–50 % případů přetrvávají symptomy do dospělosti. A lze přidat další seznam problémů s chováním dětí, včetně příznaků spojených s autismem apod.

 

Výzkum

Výzkumy biochemiků ve Velké Británii ukázaly možnosti zlepšení některých příznaků autismu.

Dr. Gordon Bell, vědec, ale i otec autistického dítěte, věří, že rybí tuk zmírňuje některé zásadní známky autistického chování.

Dr. Bell založil svou teorii na studiích (2010), že dětem s autismem chybí esenciální mastné kyseliny.

https://www.stir.ac.uk/research/hub/publication/888818   

Jeho závěry ukazují, že dvě třetiny dětí trpí uvedeným nedostatkem. Ve své prezentaci doporučuje podávat autistickým dětem potravní doplňky

  • s kyselinou eikosapentaenovou (EPA),
    kyselinou gammalinoleovou (GLA) a vitaminem E.

U dětí, jež denně potravní doplňky užívaly, pozoroval zmírnění agrese a hyperreaktivity a zlepšení spánkových poruch, které jsou u autismu velkým problémem. V některých případech pozoroval zlepšení v řeči a v základním chování a stejně pak zlepšení schopnosti koncentrovat se.

 

Studie v současnosti

I současné studie zkoumají dlouhodobý vliv suplementace rybím tukem, při níž je sledován vliv DHA, tj. dokosahexaenové kyseliny, omega-3.

Děti ve věku 10 let byly hodnoceny pomocí specializovaného rs-MRI skenování mozku k měření RSN spolu s neuropsychologickým testováním. Výsledky všech skupin pak byly porovnány z hlediska rozdílů.

Známý pediatr, prof. Koletzko, potvrzuje příznivý vliv DHA a říká, že děti narozené matkám, které v těhotenství užívaly rybí olej bohatý na DHA, vykazovaly příznivé účinky s rychlejším zpracováním dat při řešení složitých problémů a lepšími výsledky v testech pozornosti.

 

Znaky nedostatku mastných kyselin:

nadměrná žízeň, časté močení, suchá i drsná kůže, suché vlasy s lupy, měkké nebo křehké nehty, stavy deprese.

 

Jak tyto mastné kyseliny dostat do jídelníčku dětí?

Esenciální mastné kyseliny mají semena, ořechy, zrní, luštěniny, ryby z ledových moří, mořské řasy. Tyto potraviny však (nejen) autistické děti obvykle odmítají, Rodiče se proto orientují na potravní doplňky, které mohou přidávat do běžného jídla. V tom případě je vhodné sestavit dietní program s ošetřujícím lékařem, aby nedošlo např. k předávkování vitaminem E apod.

Čas a další výzkumy ukážou, zda Dr. Bell a ostatní vědci, kteří se této problematice věnují, otevřeli nové možnosti důležité terapie. Je známo, že esenciální mastné kyseliny pomáhají v léčbě mnoha rozličných chorob, např. onemocnění srdce a také autoimunitních nemocí, a proto se cesta podávání potravních doplňků jeví jako nadějná a prospěšná, bezpečná i dostupná.

Zdroj: http://www.antibiotic-alternatives.com/omega_3_oil.htm

Přeložil a svými zkušenostmi doplnil

 

MUDr. P. Šácha

Konzultace je možná přes naši poradnu.

http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/

Doporučujeme

    Penoxal 50 mg

    Penoxal má 100% přírodní složení obohacené o vitamín C a beta glukan, které přispívá k nomální funkci imunitního systému. Penox

    Zjistit více

    LECITHIN 500 STAR

    Potravní doplněk Lecitin je stavebním prvkem buněčných stěn a membrán všech buněk v lidském těle. Jeho dostatek podporuje základní

    Zjistit více

    Resveratrol 125 PRO Bioperine

    Doplněk stravy Resveratrol PRO podle receptury Dr. med. Michalzika obsahuje vysoce hodnotný přírodní trans-resveratrol, známý z tisícil

    Zjistit více

    HOMOCYSTEIN - HCY

    Doplněk stravy s unikátním složením hořčíku a vitaminů B, pro správné fungování těla a normální metabolismus homocysteinu. O

    Zjistit více

    ALOE ARBORESCENS - 830g

    Bio - originální receptura s medem bez alkoholu (830 g) Doplněk stravy podle originální brazilské receptury vyrobený z rostlin Aloe arbor

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024